Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №999 від 21.01.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Магнітні бурі та метеозалежність.

Магнітні бурі та метеозалежність.

Де правда, а де міфи

Важко знайти людину, що хоч раз у житті не скаржилася б на погоду. Слабість і нездужання досить часто пояснюють саме особливостями погоди.

Хтось ці нарікання поділяє, а це порядком дратує. Тобто точки зору на це питання – діаметрально протилежні. Це – або чітка впевненість в існуванні метеозалежності, або категоричне її заперечення. Хто ж все-таки правий? На це та інші питання відповідає доцентка НМАПО імені П.Л.Шупика, кандидат медичних наук Валентина Проценко.

– І ті й інші по-своєму праві, а по-своєму ні. Дійсно, не варто валити на погоду всі свої недуги, особливо якщо після вчорашнього застілля розколюється голова або весь день бігав по морозу роздягненим. Однак не враховувати такий фактор, як залежність нашого самопочуття від погоди, було б, мабуть, невірно.

– Яким чином, все-таки, ми залежимо від навколишнього середовища?

– Давайте проаналізуємо своє самопочуття. І перед дощем, і перед снігопадом у більшості людей досить відчутно ломить кості. Зрозуміло, що різке похолодання нікому не приносить приємних емоцій, але, виявляється, воно ще дуже погано відбивається на організмі людини.

У свій час фахівці пильно спостерігали за тими людьми, які волею обставин опинилися в умовах Крайньої Півночі. З’ясувалося, що перший час вони були мало схожими на самих себе: їх турбувало погане самопочуття, нудьга, і, як наслідок, вони замикалися в собі. Адаптація до суворих умов проходила довго та болісно.

Велося спостереження і за тими, хто з самого народження жив на Крайній Півночі. І ось що дивно: переїхавши в район середньої смуги, «корінний» житель півночі міг навіть померти. Захисні сили організму були у нього такими виснаженими, що сил на акліматизацію йому просто не вистачало.

Клімат – невід’ємна частина нашого життя. Він здатний диктувати свої особливості характеру, і навіть поведінки, залежно від того, у якому кліматичному поясі людина проживає. Не випадково, приміром, вважається, що сибіряки більш спокійні, урівноважені, а жителі південних областей надзвичайно темпераментні. Цікавим є спостереження одного психіатра, який, вперше зустрівшись із жителями одного з дуже холодних регіонів, спочатку прийняв їх за душевнохворих. Всі симптоми були наявними. Згодом виявилося, що всі ці жителі півночі цілком нормальні. Просто вели вони себе не так, як жителі інших регіонів.

– У чому полягає феномен метеочутливості?

– Феномен чутливості до погоди вивчають вже дуже давно. Спостереження показали, що в нашій країні, так чи інакше, залежними від погоди є близько 35 відсотків дорослого населення. Симптоми цієї залежності, як правило наступні. Насамперед, це мігрені та інші види головного болю. Вони можуть наступати навіть при найменшій зміні погоди. Під час погодних «зрушень», тобто різкого підвищення або зниження температури, найчастіше трапляються приступи у тих, хто страждає захворюваннями легенів і нирок.

Якщо на місцевість, де ви живете, насувається теплий фронт повітря, то не виключено, що ви будете погано спати, відчуєте, що вам складно зосередити свою увагу на чомусь одному. Людям з високим або низьким артеріальним тиском, а також страждаючим стенокардією або які перенесли інфаркт, багато турбот можуть доставити низький тиск повітря і дощ, що мрячить.

Завжди відчувають зміни погоди хворі ревматизмом. Це своєрідні барометри, які за своїми особистими відчуттями можуть пророчити погоду краще будь-якого Гідрометцентру.

– Чим обумовлена наша реакція на погодні зміни?

– Ви запитуєте: хто ж відповідає в нашому організмі за те, як реагувати та регулювати все, що пов’язане зі змінами в навколишньому середовищі? Фахівці припускають, що своєрідні антени, що вловлюють погодні зміни, знаходяться на стінках сонної артерії.

Якщо тиск у судинах раптово падає, то викликається рефлекс, що охороняє організм від колапсу кровообігу. Сигнали про це через спинний мозок надходять у кору великих півкуль. З одного боку, це рятує організм від повної зупинки кровообігу. З іншого боку – істотно позначається на стані та самопочутті. Такі процеси можуть відбуватися в організмі й при несподіваному потеплінні, і при різкому похолоданні.

– Існує така категорія людей, у яких завжди болить голова перед дощем, а при зміні погоди їх переслідує депресивний стан. До такого роду скарг ставилися не завжди серйозно. Говорять, що тепер відношення до них змінилося?

– Так. Тепер метеозалежність визнана важкою хворобою. У цьому зв’язку дуже швидко розвивається наука, що вивчає вплив клімату, стану навколишнього середовища на функціонування людського організму – біометеорологія.

З’ясувалося, що на стан нашого організму впливає величезна кількість факторів. Це й температура повітря, і вологість, і напрямок та сила вітру. Цікаво, що чим більше людина намагається відокремитися від прямого впливу природи, тим сильніше стає від неї залежною.

Не секрет, що людей, котрі страждають метеозалежністю, у містах значно більше, ніж у сільській місцевості. У сільських жителів вище імунітет, вони більше пристосовані до різких змін погоди. Це й не дивно. Адже в місті у повітрі переважають важкі іони, які скорочують світловий день. Звідси різко знижується і кількість ультрафіолету, такого необхідного організму. Плюс до всього в містах найчастіше порушений природний водообмін. Дощова вода не йде в землю, а активно випаровується. Це, до речі, причина того, чому в місті значно тяжче переносити і холод, і спеку.

Тепер ви розумієте, чому в містах набагато більше людей, що страждають депресією і скаржаться на погоду. Висновок напрошується сам собою: не можна відгороджуватися від навколишнього середовища. Тоді й проблем з метеозалежністю буде менше.

– А як бути з магнітними бурями? Чи не вигадка це?

– Чимало турбот землянам приносять дні підвищеної сонячної активності, мова про так звані магнітні бурі. Як уберегтися від них? Якщо ви страждаєте серцево-судинними захворюваннями, якщо у вас піднімається тиск, краще, як говориться, від гріха подалі знизити в дні магнітних бур свою активність. У першу чергу постарайтеся зменшити список намічених справ. Непогано перенести неприємні розмови або важливі візити на який-небудь інший день. Краще обійтися без великих покупок і важких конфліктних ситуацій. Бажано не користуватися автомобілем, а прогулятися пішки. І, без сумніву, не варто в такі дні надмірно захоплюватися спиртним та іншими тонізуючими засобами.

– А коли немає такої можливості?

– Справа ваша. І все-таки будьте вкрай обережними. Пам’ятайте, що в такі дні ви особливо вразливі. Відомо, що близько 70 відсотків інфарктів, гіпертонічних кризів та інсультів трапляються саме під час горезвісних магнітних бур. Учені з’ясували, що при коливанні магнітного поля Землі, що відбувається внаслідок збільшення сонячної активності, кров курсує капілярами трохи повільніше. Звідси неминуче настає кисневе голодування тканин. В організмі відбуваються зміни. У якості захисної реакції на негативний вплив навколишнього середовища у такі моменти спостерігається підвищення рівня холестерину й адреналіну. Це не може не привести до підвищеної стомлюваності, дратівливості, втоми, до зниження життєвої активності.

– Що ж робити? Чи є універсальні способи зменшення метеозалежності?

– При всіх видах метеозалежності варто постійно виконувати фізичні вправи, займатися загартовуванням, вести здоровий спосіб життя. Якщо це повністю не зведе нанівець метеозалежність, то вже точно помітно її знизить. Що ж стосується питання: чи є у природи погана погода і чи повинні ми бути повністю залежними від неї? Вирішуйте самі!

21.01.2021


Переглядів: 1139

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14383)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13789)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (896)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"