Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1165 від 15.04.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Травень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Еволюція пральних машин: від ручної праці до смарт-техніки

Історія розвитку пральних машин

Дізнайтеся, як розвивалися пральні машини: від перших механічних пристроїв до сучасних моделей із Wi-Fi та штучним інтелектом. Історія інновацій у пранні.

Прання білизни - невід'ємна частина домашніх турбот, знайома кожному з нас. Сьогодні для цього рутинного завдання достатньо завантажити речі в пральну машину, вибрати потрібний режим і натиснути кнопку пуску. Але так було не завжди. Ще якихось 100-150 років тому наші прабабусі витрачали цілий день на прання вручну, кип'ятячи білизну в чавунних казанах, відбиваючи її на камінні та полоскаючи в річках і ставках...

Про витрату електроенергії тоді й мови не йшло - весь процес прання виконувався за рахунок фізичної сили людини. Розумна техніка сама підбере оптимальні параметри прання, витрату води і порошку, а також оптимізує споживання електроенергії. Як повідомляє веб-ресурс https://netgate.kiev.ua сучасні пральні машини класу енергоефективності A+++ витрачають менше ніж 0,1 кВтг на 1 кг білизни, що в 2-3 рази менше, ніж у моделей 15-20-річної давності. За один цикл прання при повному завантаженні машина споживає близько 1-1,5 кВтг електрики, що становить приблизно 3-5% від загального енергоспоживання середньостатистичної сім'ї. Через годину-півтори розумна машина сповістить про готовність чистої білизни, витративши мінімум ресурсів.

Історія розвитку пральних машин

Перші електричні пральні машини, що з'явилися на початку XX століття, споживали величезну кількість енергії за сучасними мірками - до 5-6 кВт*год за цикл. Але навіть ця витрата здавалася прогресом порівняно з ручним пранням. Розвиток технологій енергозбереження та оптимізація процесів прання призвели до значного зниження енергоспоживання в сучасних машинах, позбавивши нас від величезних рахунків за електрику.

Як же стався цей перехід від виснажливої ручної праці до автоматизованого прання? Які відкриття та інновації призвели до створення сучасних пральних машин, оснащених штучним інтелектом і керованих зі смартфона? Про історію цього дивовижного прогресу, що охоплює понад півтора століття розвитку науки і техніки, ми розповімо в нашій статті.

Перші спроби механізації прання в XIX столітті

Винахід пральних машин у XIX столітті був продиктований гострою необхідністю полегшити важку фізичну працю домогосподарок і скоротити час, що витрачається на прання білизни. В епоху промислової революції, урбанізації та емансипації жінок ручне прання з кип'ятінням у котлах і полосканням в ополонці стало надто обтяжливим для городянок, які працюють. Були потрібні механічні пристрої, здатні взяти на себе частину цього навантаження.

Одним із першопрохідців у цій галузі став американець Джеймс Кінг, який запатентував у 1851 році ручну пральну машину з обертовим барабаном. Прання в ній відбувалося за рахунок тертя білизни об стінки барабана з рифленою поверхнею і одна об одну. За ним пішли інші винахідники, які пропонували різні конструкції пральних машин:

  • У 1856 році Мур створив машину "Мандрівник" з хитним барабаном і ручним приводом через систему важелів.
  • У 1874 році Блекстон запатентував машину "Ракета", де барабан здійснював не тільки обертальний, а й зворотно-поступальний рух, що покращувало якість прання.

Наступним кроком стало використання електрики для приводу пральних машин. Перший такий патент отримав Фішер 1901 року в США. Його машина "Тор" приводилася в дію електромотором і могла не тільки прати, а й віджимати білизну. Однак широкого поширення такі машини поки що не набули через високу ціну і відсутність електрифікації в більшості будинків. Знадобилися десятиліття, щоб електричні пральні машини стали по-справжньому доступними і зручними. Але перші кроки до цього були зроблені винахідниками XIX століття, які прагнули полегшити домашню жіночу працю.

Пральні машини-автомати: революція в домашньому побуті

Винахід першої автоматичної пральної машини "Бендікс" 1937 року американцем Чемберленом поклало початок справжньої революції в домашньому господарстві. Це була машина-автомат із фронтальним завантаженням, яка повністю брала на себе всі етапи прання - від замочування до віджимання, позбавляючи господиню необхідності перекладати мокру білизну. При завантаженні 3-4 кг білизни така машина витрачала близько 60-80 літрів води і споживала 1,5-2 кВт електроенергії за 1,5-2 години прання.

У 1940-50-ті роки машини-автомати активно вдосконалювалися і набували дедалі більшого поширення в США і Європі. З'явилися компактні моделі, що вміщалися в невеликих міських квартирах. Лідерами ринку стали американські бренди Maytag, Whirlpool, Speed Queen, а в Європі - Miele, AEG, Zanussi. До 1960-х років автоматична пральна машина стала невід'ємним атрибутом сучасного побуту, одним із символів комфорту і прогресу.

Автоматизація прання зробила справжній соціальний переворот, позбавивши домогосподарок від важкої фізичної праці та необхідності витрачати цілий день на прання. Це відкрило жінкам можливості для освіти, роботи, творчості та дозвілля нарівні з чоловіками. Недарма знаменита американська феміністка Бетті Фрідан назвала пральну машину-автомат "одним із найважливіших знарядь звільнення жінок у XX столітті".

Удосконалення технологій прання наприкінці XX століття

У 1980-90-ті роки пральні машини продовжували активно еволюціонувати, вбираючи в себе новітні технологічні досягнення. Одним з найбільш значущих удосконалень стало впровадження інверторних моторів. На відміну від колекторних двигунів, вони мають більш компактні розміри, плавно регулюють швидкість обертання і забезпечують істотну економію електроенергії. Крім того, інверторні мотори вирізняються низьким рівнем шуму і вібрації, а також збільшеним терміном служби завдяки меншому тертю деталей.

У цей період набули поширення різноманітні технології дбайливого прання, покликані максимально зберігати якість тканин. Наприклад, режими делікатного прання для вовни та шовку імітують ручне прання, дбайливо перемішуючи білизну без ризику деформації. А опції захисту кольору запобігають забарвленню світлих речей у сірий відтінок через потрапляння у воду фарби з темних тканин.

Велика увага приділялася і зниженню витрат води та електроенергії. З'явилися економічні моделі з класами енергоспоживання А і В. Для порівняння:

  • Пральна машина Bosch WFF 1200 1994 року витрачала всього 0,95 кВтгод на прання 5 кг білизни при 49 літрах води за цикл.
  • Пральна машина Siemens SIWAMAT XLM 1030 1998 року споживав 0,85 кВт, а вгод на 5 кг, витрачаючи 39 літрів води..

Це було проривом порівняно з машинами 1970-х років, що вимагали 60-70 літрів води на 1 кг білизни Так, наприкінці XX століття пральна машина стала не тільки максимально автоматизованим, а й вельми економічним і делікатним побутовим приладом, що відкрив нову еру в культурі прання.

Пральні машини XXI століття: інтелектуальні системи та смарт-функції

Настання епохи цифрових технологій та інтернету речей не обійшло стороною і пральні машини. Очікується бурхливе зростання ринку смарт-машин, інтегрованих в екосистему розумного будинку. Ключові драйвери попиту - прагнення до комфорту та економії часу. Сучасні пристрої оснащуються розумними функціями:

  • Wi-Fi для віддаленого управління через смартфон
  • Інтелектуальні системи розпізнавання типу тканини та забруднень
  • Голосове керування через Alexa або Google Assistant

Наприклад, через застосунок Samsung SmartThings можна обирати режими прання, запускати і зупиняти машину, отримувати повідомлення про завершення програми. Крім того, додаток дає поради щодо догляду за білизною, нагадує про необхідність очищення фільтра або барабана, діагностує можливі несправності.

Багато виробників вбудовують у свої машини інтелектуальні системи, здатні розпізнавати тип тканини, ступінь і характер забруднень, вагу завантаженої білизни й автоматично підбирати оптимальний режим прання. Такі функції, як у пральної машини Haier I-Pro Series 7, засновані на технологіях комп'ютерного зору і штучного інтелекту. Вбудована HD-камера здатна відрізнити бавовну від шовку, джинси від пуховика, оцінити склад плям і вибрати відповідний мийний засіб і програму для їх видалення.

У найближчі роки очікується вибухове зростання продажів "розумних" пральних машин, інтегрованих в екосистему розумного будинку і керованих зі смартфона. За прогнозом консалтингової компанії Market Research Future, до 2027 року глобальний ринок смарт-машин перевищить 45 млрд доларів, а середньорічні темпи зростання становитимуть 18,5%. Ключовими драйверами попиту стануть прагнення людей до комфорту, зручності та економії часу, а також загальний курс на цифровізацію побуту. Понад 80% потенційних покупців пральних машин сьогодні цікавляться моделями з інтелектуальними функціями і можливостями підключення до інтернету, а значить смарт-машини мають величезний потенціал розвитку в майбутньому.

15.04.2024


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1167 від 01.05.2024p.
¤ 
Як правильно розріджувати кров?

Як правильно розріджувати кров?

Стежити за в’язкістю крові дуже важливо, адже хоч «густа кров» не класифікується як клінічний стан, вона може сприяти ризику формування тромбів. Для визначення в’язкості крові необхідно здати аналіз крові, хоча деякі симптоми також можуть вказувати на цю проблему....

¤ 
Бурштин та гвинтівку вилучили здолбунівські поліцейські

Бурштин та гвинтівку вилучили здолбунівські поліцейські

Санкціонований обшук у господарстві 22-річного жителя села Ільпінь поліцейські за процесуального керівництва окружної прокуратури провели 19 квітня....

¤ 
На Рівненщині запрацює школа у лікарні

На Рівненщині запрацює школа у лікарні

На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв. Освітній осередок, розташований в Рівненській обласній дитячій лікарні, де будуть навчатись маленькі пацієнти, які вимушені довгий час перебувати на лікуванні. Нині ідуть ремонті роботи в навчальному просторі та формують колектив вчителів та вихователів. Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін....

¤ 
Кличко: «Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів»

Кличко: «Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів»

Кияни, які взяли участь в благодійному забігу на Трухановому острові та аукціоні зі збору коштів на дрони, зібрали понад 3 мільйони гривень. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21282)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17403)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14624)
• Допомога під час карантину [967] (14541)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14374)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14193)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14069)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14039)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14037)
• Живи до ста! [965] (14008)
• Бюджет і ми… [965] (13949)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13943)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13821)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13724)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13719)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13658)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13279)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13248)

ТОП-15 свіжого номера:

• Кличко: «Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на закупівлю дронів» (400)
• Чому залізний купорос не варто використовувати на ділянці навесні? (75)
• 12 кращих джерел вітаміну Е: чиста шкіра, добрий зір, міцний імунітет та збереження молодості (74)
• Їхав п’яним за кермом: загинула 19-річна пасажирка (73)
• Чилбир – яйця по-турецьки (73)
• Бурштин та гвинтівку вилучили здолбунівські поліцейські (72)
• Як правильно розріджувати кров? (70)
• У Рівному нарешті впорядкують вуличну торгівлю на вулицях Шевченка та Базарна (67)
• Лікарі назвали фрукт, який стає кориснішим після термічної обробки (67)
• Вітамін D і не тільки: популярні добавки, які можуть бути небезпечними для вашого серця (66)
• Що не варто чистити харчовою содою? (65)
• Переваги паперових форм для пасок (64)
• На Рівненщині запрацює школа у лікарні (64)
• Ефективний спосіб збільшити горіння свічки (63)
• Які шкідники бояться чорнобривців? (61)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"