Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №456 від 08.07.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Думка

Так по-чорному, як Тігіпко, виборцям ще ніхто не дякував

Податковий кодекс, розроблений віце-прем’єром, прямо суперечить його передвиборчій програмі як кандидата у президенти

Останнім часом серед експертів, журналістів та опозиційних політиків побільшало критики на адресу віце-прем’єра з економічних питань Сергія Тігіпка. Якщо раніше цьому урядовцю вдавалося залишатися в тіні загальної критики на адресу президента Віктора Януковича та прем’єр-міністра Миколи Азарова, то нині він стає третьою з найбільш критикованих фігур нової владної вертикалі.

“Податкове гестапо” для малого бізнесу

Багато хто вже звик, що саме Тігіпко озвучує та анонсує найбільш непопулярні заходи уряду. Так, ще в березні цього року він, випереджаючи президента, заявив про наступне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. При цьому Тігіпко запевняв, що тарифи зростуть в основному для багатих, які зможуть платити за новою ціною. Натомість уряд “робитиме все можливе”, аби найбідніші не постраждали.

Щоправда, кого вважати бідними віце-прем’єр-міністр тоді не уточнив, так само як не сказав про це нещодавно президент Янукович, коли прямо заявив про необхідність підняття тарифів по всій Україні до “економічно обґрунтованого” рівня.

Свіжий приклад з підвищенням тарифів у Києві - на тепло на 12% і на гарячу воду на 14% для всіх киян вже з 1 липня 2010 року, про яке заявив новопризначений Президентом Януковичем заступник голови КМДА Олександр Попов - лише підтвердив, що бідні платитимуть не так само, як багаті - попри численні обіцянки урядовців перекласти весь тягар саме на плечі заможних киян.

Виправдовуючи підвищення тарифів для населення, Сергій Тігіпко як урядовець прямо суперечить собі як кандидату у президенти. Позиціонуючи себе як реформатора, Сергій Леонідович мав би чудово розуміти, що постійне підняття тарифів для людей - без жодних реформ у житлово-комунальній сфері, лише накопичує проблеми в цій галузі та збільшує заборгованість населення, яке просто відмовляється платити за драконівськими тарифами, бо не бачить покращення якості послуг ЖКГ.

Між тим, саме покращення якості послуг житлово-комунального господарства обіцяв чинний віце-прем’єр будучи кандидатом у президенти. Про підвищення тарифів для населення в його виборчій програмі не сказано ані слова.

Однак найбільш ґрунтовну критику Сергій Тігіпко отримав за урядовий Податковий кодекс, ухвалений у першому читанні Верховною Радою. І це зрозуміло, бо саме Тігіпко є повноправним співавтором цього документу. У пояснювальній записці до проекту Податкового кодексу чітко сказано, що Кабінет міністрів розробив його на виконання програми економічних реформ президента Віктора Януковича та на виконання протоколу наради у віце-прем’єр-міністра України Сергія Тігіпка від 6 травня.

“Іншими словами, - зауважує політичний аналітик Павло Булгак, - Сергій Тігіпко є одним із ідеологів та ключових авторів нового Податкового кодексу”. Крім того, - звертає увагу експерт, - сам Тігіпко в свіжому інтерв’ю журналу “Кореспондент” назвав ухвалення Податкового кодексу одним із 5-ти своїх головних пріоритетів на посаді відповідального за економіку віце-прем’єра.

“Отже і відповідальність за можливі негативні наслідки ухвалення Податкового кодексу для малого та середнього бізнесу, про що сьогодні багато говорять фахівці та опозиційні політики, лежить у тому числі й на Тігіпкові. І суспільство повинно про це знати”, - наголошує експерт.

А негативних наслідків, судячи з усього, в документі вистачає, вони вже встигли викликати велике занепокоєння у суспільстві.

Так, член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, депутат Андрій Павловський, не приховуючи свого обурення змістом Податкового кодексу, заявив, що цей законопроект перетворює податкову адміністрацію на справжнє “податкове гестапо”.

Податковій інспекції надаються ще більші повноваження, ніж зараз - аж до того, що вона матиме право без жодного рішення суду обшукувати приватні помешкання платників податків та допитувати їх. Крім того, податківцям дозволяється використовувати повідомлення донощиків і за наявності “сигналу” без будь-якого попередження влаштовувати перевірки. Зрозуміло, що такою можливістю знищити чийсь бізнес може скористатися будь-хто, навіть колишня дружина чи чоловік. Варто буде лише написати анонімку до податкової.

Невипадково заступник голови Верховної Ради Микола Томенко запропонував у разі ухвалення кодексу в редакції Азарова-Тігіпка присвоїти податковій інспекції ім’я Лаврентія Берії.

“Бо Берія мріяв про такі повноваження, які надають податковій інспекції в проекті Податкового кодексу”, - зазначив він.

На зміну “азаровщині” прийшла “тігіпковщина”

Виглядає так, що Тігіпко-урядовець і Тігіпко-кандидат у президенти між собою просто незнайомі. Адже у своїй виборчій програмі Тігіпко-кандидат обіцяв спрощення податкової системи, зменшення податкового навантаження з метою детінізації економіки, зменшення повноважень податкових органів.

“Я виступаю за зменшення податкового навантаження. Спрощення податкової системи та зниження основних податків дозволить зробити перший крок до виведення бізнесу з тіні”, - заявляв Тігіпко.

Однак як це зіставляється із зазначеною у Податковому кодексі фактичною ліквідацією спрощеної системи оподаткування для більш як чотирьох мільйонів приватних підприємців - незрозуміло.

Дійшло до того, що в документі спрощена система оподаткування не поширюється навіть на дрібних підприємців, які орендують місця для торгівлі на ринках. Тому про зменшення податкового навантаження годі й казати. Сам Тігіпко на додачу днями заявив, що буде відстоювати обкладання податком навіть банківські вклади населення.

При цьому, як і у випадку з підвищення тарифів на ЖКГ, обіцянки запровадити податки для багатих лишилися лише обіцянками.

Віце-спікер ВР Микола Томенко звернув увагу, що з ухваленого коаліцією в першому читанні Податкового кодексу таємничо зник податок на елітну нерухомість. При цьому жодних податкових пільг, на кшталт обіцяних на виборах 5-річних податкових канікул, малий та середній бізнес не дочекався. Натомість податкові канікули кодексом Тігіпка запроваджуються для власників 5-зіркових готелів і не на 5 років, а взагалі до 2020 року.

Перетворення Тігіпка з реформатора, який йшов на вибори, а згодом і в уряд Азарова, під гаслами про підтримку малого і середнього бізнесу на антиреформатора дійсно викликає подив і розчарування.

“Термін “азаровщіна” знайомий усім. Але нині, схоже, з’являється ще й новий термін - “тігіпковщина”, - констатує опозиційний міністр праці та соціальної політики Андрій Павловський.

Навіть Янукович, почитавши творіння Тігіпка, дійшов висновку, що кодекс написаний для податкової інспекції, а не для людей.

08.07.2010censor.net.ua


Переглядів: 970

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (779)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"