Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №460 від 04.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#До нас пишуть

“Західінкомбанк” обіцяє повернути вклади

“Доброго дня, шановна редакція! Протягом тривалого часу я є вкладником “Західінкомбанку”. У березні 2010 року, у зв’язку із закінченням договору банківського вкладу, я вирішила зняти депозит з рахунку, однак в установі мені сказали, що наразі не мають коштів і зробити цього не можуть.

Але 12 лютого 2010 року із “Західінкомбанку” вивели Тимчасову комісію НБУ. Також “Західінкомбанк” є тимчасовим учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що гарантує повернення коштів вкладникам, а депозит мені не повертають.

Чому банк не видає депозитів і коли почне їх видавати?

З повагою, Мирослава”.

Відповідаємо на лист

Повернути кошти своїм вкладникам після 15 серпня має намір керівництво Рівненської філії Публічного акціонерного товариства “Західінкомбанк”. Чималі надії банк покладає на київського інвестора.

Незважаючи на те, що Національний банк ще у лютому цього року вивів із “Західінкомбанку” тимчасову комісію, яка мала би стабілізувати діяльність та поліпшити фінансовий стан банку, установа і досі проходить процедуру фінансового оздоровлення.

За словами керуючого Рівненською філією ПАТ “Західінкомбанк” Олега ЯЦУ-КА, відповідно до цієї Програми, ухваленої Комісією Нацбанку з питань нагляду та регулювання діяльності банків, залучено інвестора - Відкрите акціонерне товариство “Недиверсифікований закритий венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Інноваційні стратегії” (м.Київ), якому належить понад 50 відсотків акцій “Західінкомбанку”. Керівництво РФ ПАТ “Західінкомбанк” сподівається, що завдяки новому інвестору, вже найближчим часом банку вдасться розрахуватися зі своїми вкладниками й покращити матеріальний стан установи.

- Очікується, що отримати свої вклади можна буде після 15 серпня, - каже пан Яцук. - Ця дата на сьогодні передбачена Програмою фінансового оздоровлення “Західінкомбанку”, яку реалізує компанія “Інноваційні стратегії”. Поки що я би радив пролонгувати термін дії банківського вкладу, щоб і далі накопичувати відсотки, або ж чекати на повернення депозиту.

В свою чергу, правозахисники радять громадянам у таких ситуаціях своєчасно звертатися за юридичною допомогою. Адже, досить часто фінансові установи намагаються зумисне відтягнути час повернення депозиту, пропонуючи продовження строку договору банківського вкладу або його часткову компенсацію, - переконані представники Феміди.

- Очікуючи на повернення вкладу, людина може втратити час, і в решті нічого не отримати, - вважає адвокат Володимир ЦУНЯК. - Досить часто дії банків у подібних ситуаціях є нелегітимними. Є закони, де чітко вказано, в яких випадках може бути застосований мораторій на видачу депозитів, а в яких ні. Загалом, кожна ситуація - індивідуальна, тому її слід розглядати в окремому порядку.

Нагадаємо, що 12 лютого 2009 року Нацбанк увів у “Західінкомбанк” спеціальну тимчасову комісію. У тому ж році проведено державну реєстрацію Публічного акціонерного товариства (ПАТ) “Західінкомбанк”, створеного у результаті реорганізації товариства з обмеженою відповідальністю комерційного банку “Західінкомбанк”.

04.08.2010Тетяна ВУЙЛОВА



Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2010p. 
На головну сторінку