Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №460 від 04.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Закон

Курців хочуть “викурити” з власних домівок

Курців хочуть “викурити” з власних домівок

Вже з вересня місяця затятим любителям цигарки заборонять курити у власному помешканні, якщо це заважатиме іншим мешканцям будинку. За порушення заборони передбачили штраф 1700 гривень або 60 годин громадських робіт.

Санкції проти курців пропонують у своєму законопроекті народні депутати Тетяна Бахтеєва та Юрій Кармазін. Депутати вважають, що такі нововведення привчать поважати права тих, хто не курить. А на думку завзятих курців, заборона диміти у власному помешканні є цілком абсурдною.

Житель Рівненської області мешкає у двоповерховому будинку. Його сусід поверхом нижче декілька разів на добу курить, відчинивши вікно. Весь дим, стверджує Віктор, піднімається до кімнати, де він мешкає з дружиною та немовлям. “У правовому полі зараз я це питання вирішити не можу, - розповідає Віктор. - І тому цей законопроект дуже важливий для того, щоб громадяни України, які не курять, були захищені від таких-от курців, як мій сусід. Він може палити на кухні чи балконі, але робить це принципово з вікна кімнати, яка розташована над нашею спальнею”. З іншого боку, постає питання людяності та принципу, адже сусід не йде на зустріч проханням чоловіка.

За проектом закону, сусід Віктора вже не зможе курити у своїй квартирі, якщо це заважатиме іншим мешканцям будинку. Адже документ передбачає дозвіл на куріння лише у приміщеннях, які не об’єднані єдиною вентиляційною системою та відкритими балконами.

У той же час затяті курці вважають, що новий законопроект порушуватиме їхні права. “Всі ми знаємо, що куріння здоров’я не додає, але це вже наш клопіт, а не чийсь. Ніде у світі не забороняють курити у себе вдома. Існує недоторканність життя, існує приватний простір. Тому це повний маразм та безглуздя. Як можна заборонити курити у себе вдома? Камеру прилаштувати, чи що?”, - обурюється курильщик.

Чинний закон уже забороняє курити у більшості громадських місць, зокрема, у під’їздах будинків. Таке порушення передбачає штраф у розмірі 51 гривні. У міліції "не горять" бажанням штрафувати тих, хто напускає дим у вікна сусідів. Зі збільшенням штрафів, порушники поважатимуть закон, а у міліціонерів буде більше причин карати незаконослухняних курців.

“Якщо штраф сягатиме 850 гривень, то порушники серйозно задумаються, один раз заплатять - і більше не захочуть ні курити, ні платити за це”. Автор документа сподівається, що законопроект не зазіхатиме на права курців, а змінить ставлення українців до куріння загалом.

Також Юрій Кармазін наголошує, що для формування інакшого ставлення до куріння треба встановлювати не знаки із забороною куріння, а позначати спеціально відведені для цього території з надписом: “Це місце для куріння”.

По правді кажучи, місць для куріння у Рівному немає взагалі. Проте у районі Північного штрафують досить активно, тож можна було б і виділити із зібраних коштів маленьку частинку, аби обладнати місце для курців. Таким чином права любителів тютюнових виробів ніхто не буде обмежувати.

04.08.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2010p. 
На головну сторінку