№460 від 04.08.2010p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Консультація Сезон харчових отруєнь триваєЗа тижневим зниженням температури повітря синоптики прогнозують подальшу спеку. Після нетривалих постів народ знову почне одружуватися, справляти хрестини та всілякі гостини. На жаль, літо - це ще й сезон харчових отруєнь, позаяк будь-який радісний і не дуже захід може закінчитися для гостей у лікарні, якщо не подбати про гігієну харчування. Про ознаки харчового отруєння розповідає лікар-методист обласного центру здоров’я Віктор МЕЖОВ (на фото): - Симптоми відомі: нудота, блювота, пронос, висока температура, м’язовий і головний біль. Якщо ви отруїлися, не легковажте своїм здоров’ям і одразу зверніться до медиків. Найчастіше причиною харчових отруєнь є сальмонели і стафілококи. Стафілококи можуть бути у молоці, кефірі, кондитерських виробах (особливо з кремом), сирі, бринзі, стравах з м’яса та риби. Сальмонели часто “живуть” у курячих, гусячих і качиних яйцях, м’ясі, рибі. Симптоми ботулізму проявляються через 8-36 годин після вживання заражених продуктів. Цю інфекційну хворобу спричиняє токсин, що утворюється і накопичується за відсутності кисню у продуктах тривалого зберігання (у герметично закупорених консервах). - Назвіть найперші ознаки отруєння. - Виникає загальна слабкість, запаморочення, сухість у роті, послаблення зору, двоїння в очах, порушення мови, хворий не може проковтнути воду, їжу. Іноді з’являється пекучий біль у животі, починаються блювання, пронос. Нагадую прості, але дієві правила та поради: • Ретельно обсмажуйте рибу і м’ясо. Краще пересмажити, ніж навпаки. • Старанно мийте руки теплою водою з милом перед вживанням їжі. • Готуйте щоразу свіжу їжу. Не тримайте приготовлені салати, м’ясо, кондитерські вироби з кремом про запас. • Фрукти та овочі ошпарюйте окропом. • У спеку відмовтесь від страв із майонезом, тістечок з кремом. • Не вживайте запліснявілої їжі. • Для пакування продуктів не використовуйте газети і журнали. • Пам’ятайте, що при тривалому зберіганні (понад рік) спиртових настойок на фруктах з кісточками, у розчин переходить синильна отрута - синильна кислота. • Не вживайте вуличної їжі - цінуйте своє здоров’я. • Не готуйте паштети, м’ясні консерви у домашніх умовах. • Звертайте увагу на термін вживання продуктів. • Не купуйте продуктів на стихійних ринках. • Не беріть у дорогу харчі, які швидко псуються. • Не пийте воду з незнайомих джерел. • Пам’ятайте, ваше здоров’я - у ваших руках.
Коментарі (0):
|
© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |