Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №460 від 04.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Сезон харчових отруєнь триває

Сезон харчових отруєнь триває

За тижневим зниженням температури повітря синоптики прогнозують подальшу спеку. Після нетривалих постів народ знову почне одружуватися, справляти хрестини та всілякі гостини. На жаль, літо - це ще й сезон харчових отруєнь, позаяк будь-який радісний і не дуже захід може закінчитися для гостей у лікарні, якщо не подбати про гігієну харчування.

Про ознаки харчового отруєння розповідає лікар-методист обласного центру здоров’я Віктор МЕЖОВ (на фото):

- Симптоми відомі: нудота, блювота, пронос, висока температура, м’язовий і головний біль. Якщо ви отруїлися, не легковажте своїм здоров’ям і одразу зверніться до медиків. Найчастіше причиною харчових отруєнь є сальмонели і стафілококи. Стафілококи можуть бути у молоці, кефірі, кондитерських виробах (особливо з кремом), сирі, бринзі, стравах з м’яса та риби. Сальмонели часто “живуть” у курячих, гусячих і качиних яйцях, м’ясі, рибі.

Симптоми ботулізму проявляються через 8-36 годин після вживання заражених продуктів. Цю інфекційну хворобу спричиняє токсин, що утворюється і накопичується за відсутності кисню у продуктах тривалого зберігання (у герметично закупорених консервах).

- Назвіть найперші ознаки отруєння.

- Виникає загальна слабкість, запаморочення, сухість у роті, послаблення зору, двоїння в очах, порушення мови, хворий не може проковтнути воду, їжу. Іноді з’являється пекучий біль у животі, починаються блювання, пронос.

Нагадую прості, але дієві правила та поради:

• Ретельно обсмажуйте рибу і м’ясо. Краще пересмажити, ніж навпаки.

• Старанно мийте руки теплою водою з милом перед вживанням їжі.

• Готуйте щоразу свіжу їжу. Не тримайте приготовлені салати, м’ясо, кондитерські вироби з кремом про запас.

• Фрукти та овочі ошпарюйте окропом.

• У спеку відмовтесь від страв із майонезом, тістечок з кремом.

• Не вживайте запліснявілої їжі.

• Для пакування продуктів не використовуйте газети і журнали.

• Пам’ятайте, що при тривалому зберіганні (понад рік) спиртових настойок на фруктах з кісточками, у розчин переходить синильна отрута - синильна кислота.

• Не вживайте вуличної їжі - цінуйте своє здоров’я.

• Не готуйте паштети, м’ясні консерви у домашніх умовах.

• Звертайте увагу на термін вживання продуктів.

• Не купуйте продуктів на стихійних ринках.

• Не беріть у дорогу харчі, які швидко псуються.

• Не пийте воду з незнайомих джерел.

• Пам’ятайте, ваше здоров’я - у ваших руках.

04.08.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2010p. 
На головну сторінку