№460 від 04.08.2010p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Консультація
За тижневим зниженням температури повітря синоптики прогнозують подальшу спеку. Після нетривалих постів народ знову почне одружуватися, справляти хрестини та всілякі гостини. На жаль, літо - це ще й сезон харчових отруєнь, позаяк будь-який радісний і не дуже захід може закінчитися для гостей у лікарні, якщо не подбати про гігієну харчування.
- Симптоми відомі: нудота, блювота, пронос, висока температура, м’язовий і головний біль. Якщо ви отруїлися, не легковажте своїм здоров’ям і одразу зверніться до медиків. Найчастіше причиною харчових отруєнь є сальмонели і стафілококи. Стафілококи можуть бути у молоці, кефірі, кондитерських виробах (особливо з кремом), сирі, бринзі, стравах з м’яса та риби. Сальмонели часто “живуть” у курячих, гусячих і качиних яйцях, м’ясі, рибі.
Симптоми ботулізму проявляються через 8-36 годин після вживання заражених продуктів. Цю інфекційну хворобу спричиняє токсин, що утворюється і накопичується за відсутності кисню у продуктах тривалого зберігання (у герметично закупорених консервах).
- Назвіть найперші ознаки отруєння.
- Виникає загальна слабкість, запаморочення, сухість у роті, послаблення зору, двоїння в очах, порушення мови, хворий не може проковтнути воду, їжу. Іноді з’являється пекучий біль у животі, починаються блювання, пронос.
Нагадую прості, але дієві правила та поради:
• Ретельно обсмажуйте рибу і м’ясо. Краще пересмажити, ніж навпаки.
• Старанно мийте руки теплою водою з милом перед вживанням їжі.
• Готуйте щоразу свіжу їжу. Не тримайте приготовлені салати, м’ясо, кондитерські вироби з кремом про запас.
• Фрукти та овочі ошпарюйте окропом.
• У спеку відмовтесь від страв із майонезом, тістечок з кремом.
• Не вживайте запліснявілої їжі.
• Для пакування продуктів не використовуйте газети і журнали.
• Пам’ятайте, що при тривалому зберіганні (понад рік) спиртових настойок на фруктах з кісточками, у розчин переходить синильна отрута - синильна кислота.
• Не вживайте вуличної їжі - цінуйте своє здоров’я.
• Не готуйте паштети, м’ясні консерви у домашніх умовах.
• Звертайте увагу на термін вживання продуктів.
• Не купуйте продуктів на стихійних ринках.
• Не беріть у дорогу харчі, які швидко псуються.
• Не пийте воду з незнайомих джерел.
• Пам’ятайте, ваше здоров’я - у ваших руках.
04.08.2010 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2010p. На головну сторінку |