Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №460 від 04.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#“Гаряча” тема

Тарифи на тепло - усіх поставили перед фактом

Тарифи на тепло - усіх поставили перед фактом

Справді спекотним став останній місяць літа для рівнян. Наразі маємо відсутність гарячої води у своїх оселях та нову ціну на газ. Для більшості мешканців вона зросла з 48 до 72 копійок за куб. Але нові тарифи на опалення та гарячу воду - це ще не усі неприємності, які чекають на рівнян.

Місцева влада тариф не затверджує

Нові правила гри, які встановлює чинне законодавство, значно ускладнює саму процедуру затвердження тарифів. Згідно з Законом “Про житлово-комунальні послуги”, підприємства, потужність яких більша за 22 Гкал/год, змушені подавати свої розрахунки до Києва, де і прийматимуть рішення про остаточні цифри. Тобто розрахунки і прийняття рішень про тарифи на тепло, воду і водовідведення перевели на державний рівень.

Наразі тепло у Рівному подається трьома підприємствами: КП “Теплотранссервіс”, ТОВ “Рівнетеплоенерго” та ЗАТ “ЕСКО-Рівне”. Тарифи пер-ших двох підприємс-тв затверджуватимуть у Національні комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), бо ж єдиний регулятор, який відповідатиме за тарифи на тепло, запрацює лише з січня 2011 року. Це значно погіршує ситуацію, оскільки відповідних фахівців для цього НКРЕ не має, тому ймовірний варіант, що нові розцінки розглядатимуть довго, дуже довго. Місцеві тепловики сподіваються на 1,5-2 місяці. Отож, місцева влада до нового тарифу не матиме жодного стосунку, окрім того, який запропонує ЗАТ “ЕСКО-Рівне” з його потужністю у 8,08 Гкал/год.

Відтак, до 15 серпня підприємства мають подати на розсуд Києва собівартість тарифів, складові яких змінилися за всіма пунктами. Оскільки останній раз їх затверджували у 2008 році, відповідно зросла мінімальна зарплата, комплектуючі, електроенергія. Ціна на газ (60% тарифу) для підприємств теплоенергетики, яка не переглядалася з грудня 2008 року була зафіксована на рівні 872,78 грн. за тис. куб. м (з урахуванням ПДВ, цільової надбавки і транспортування). З 1 серпня вона становитиме 1309,2 грн.

Рентабельність

та ліміти

Далі - більше. Новий закон однозначно трактує, що нові розцінки за тепло повинні враховувати 12% рентабельності підприємства. І якщо раніше тарифи вважалися апріорі збитковими - щоб мешканцям було платити менше, то зараз українська влада заборонила йти таким шляхом. Увесь прибуток, кажуть, спрямовуватимуть на модернізацію обладнання. Воно й зрозуміло: населення незадоволене якістю надання послуг, тому час починати щось робити. Але чому ж за рахунок того ж населення?

Але навіть попри затвердження тарифів, гарячу воду і тепло рівняни можуть не отримати. Причина у 100-відсотковій обов’язковій оплаті за газ до 1 жовтня. Якщо є борги - немає лімітів.

- Якби ми знали про підвищення вартості газу з 1 серпня, пішли б іншим шляхом, - наголошує голова правління ЗАТ “ЕСКО-Рівне” Ніна ВЕ-СЕ--ЛЬ-СЬ-КА. - Подавали б гарячу воду до 1 серпня, і лише потім ставали б на ремонт. Або ж розпочали її раніше. А зараз, коли технологічно підприємства готові до опалювального сезону, нас ставлять перед фактом і ми просто вимушені припинити подачу.

- Якщо не перекрити гарячу воду, наше підприємство втрачатиме 3 мільйона гривень щомісяця, - зауважує директор КП “Теплотранссервіс” Петро СЕРГІЙЧУК. - Ми “окупні” лише на 84,9 відсотка, і у цьому вся проблема. Наразі плануємо отримати 20 мільйонів гривень кредиту і розрахуватися з боргами за газ. А “вішати” на себе ще 12 мільйонів боргу, лише розуміючи становище рівнян - це завелика ціна для підприємства. Тим більше, що самі рівняни заборгували нам 18,9 мільйонів гривень!

- Нас просто поставили перед фактом, - обурюється директор ТОВ “Рівнетеплоенерго” Степан КОРОПЕЦЬКИЙ. - Але зважте: ми змушені брати кредит у сумі 5,8 мільйона гривень для отримання лімітів, у той час, як саме населення винне вже більше 7 мільйонів. Парадокс.

Але зважаючи на настрій у Києві, жалітися тепловикам залишилося недовго. З 1 січня 2011 року в Україні буде введена пеня на заборгованість. Тобто, якщо ви хоча б на місяць прострочите платіж, то платитиме зайве. І так щоразу. Можливо декого рятуватиме субсидія, отримати яку зможуть більше людей - так запевняє уряд. Але борги населення попередніх років шалені! Звідки візьмуться гроші, якщо навіть за старими платежами багато для кого сплачувати за комуналку було нереально?! Все зводиться до того, що вже 2 січня 2011 року Україна має готуватися до паніки та масової істерії.

За даними Міністерства з питань житлово-комунального господарства, у зв’язку з підвищенням цін на газ тарифи на теплопостачання і гаряче водопостачання зростуть приблизно на 20-25%. Невже владоможці й справді сподіваються на ріст проплат серед населення, і не вважають це черговим етапом на шляху банкрутства теплопостачальних підприємств? І навіть після запровадження субсидій, де гарантія, що їх відшкодування таки надійде у міста?

Та поки що усі ми - населення, тепловики, влада на місцях - залишаємося складовими замкнутого кола. Тепловики піднімають тариф, населення обурюється на місцеву владу, яка, на жаль, важелів впливу на це не має. Держава залишила їм право опікуватися лише житлом.

До відома

Право на субсидії мають працюючі громадяни, які витрачають на оплату ЖКП 15% сукупного доходу, а також інваліди й пенсіонери, які витрачають на оплату ЖКП 10% сукупного доходу. Якщо встановлені лічильники на воду, електроенергію, тепло та газ, то при підтвердженні права на отримання субсидії на наступний строк, розмір витрат на оплату ЖКП зменшується на 2%, але не більше ніж на 6% відповідно за кожні 10% зменшення загальної вартості фактично використаних послуг у попередньому періоді проти суми їх вартостей за встановленими нормами споживання.

04.08.2010Наталя ПЕНКІВСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2010p. 
На головну сторінку