Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №461 від 12.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Риторичне запитання

Рівняни перестануть курити?

Згідно з прийнятим кілька місяців тому законом, у громадських місцях забороняється палити та розпивати алкогольні напої. Чи дотримуються рівняни цих вимог, ми вирішили перевірити на міському пляжі озера Басів кут, у справжнісінькому громадському місці.

Сонячного недільного дня людей там відпочиває чимало. Виявилося, що з ранку до приблизно 16-ї години майже всі відпочиваючі - добропорядні громадяни, а тих, хто палить чи п’є пиво лише одиниці. Справді, люди прийшли зкупатися та позасмагати, навіщо при цьому псувати здоров’я собі та оточуючим? А ось після 16-ї години ситуація докорінно змінюється - кількість курців та пивоманів збільшується ледь не у десятки разів.

Що ж цьому сприяє? Можливо те, що спека вже не така сильна, а можливо те, що у магазині, де продають пиво на розлив починає голосно грати музика, приманюючи відпочиваючих, наче ті “сирени” із міфів стародавньої Греції. А може просто, коли починається вечір людям нецікаво відпочивати без пляшки пива…

Взагалі, якщо розглядати проблему глибше, то, враховуючи рівень поваги більшості громадян до законів у нашій державі, навряд чи щось суттєво зміниться. Про відповідний закон чули майже всі, про хоч якісь прецеденти його запровадження інформації немає. Ніколи в історії людства заборона не мала позитивних результатів. “Запретный плод сладок”, тому заборона пересуває невирішені проблеми у тінь, а це тільки загострює проблему.

Сам лише факт заборони нічого не вирішить. У боротьбі з палінням потрібно використовувати комплексний підхід: демонструвати негативне ставлення суспільства до цього явища і показувати реальні методи відмови від цигарок, шляхом популяризації здорового способу життя. А відбувається навпаки: кількість білбордів, які рекламують цигарки тільки збільшується, чого ніяк не можна сказати про ті, що пропагують життя без паління.

12.08.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2010p. 
На головну сторінку