Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №461 від 12.08.2010p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Жовтень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Листопад 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


#Консультація

Нові дані про гриби

Нові дані про гриби

Споживання дикорослих грибів у нас давно є традиційним. А літо та початок осені - найбажаніша пора для грибників. Цьогорічна спекотна погода, яка змінюється рясними дощами, сприяє росту грибів. Але! У спеку гриби у кілька разів більше накопичують отруту, причому навіть білі.

На щастя, допоки смертей від з’їдених юшок та підсмажених грибів у нашому краї нема. Але кожної грибної пори практично в усіх областях фіксуються випадки тяжких отруєнь грибами. В Україні щорічно їх виникає понад 2000, що у 10-15% закінчуються смертю. Серед отруєних грибами значна кількість дітей (до 25%).

- Варто знати, що усі гриби поділяють на дві групи: їстівні та неїстівні, - пояснює лікар-санолог обласного центру здоров’я Валентина КОПЕЛЬ (на фото). - Серед їстівних грибів виділяють безумовно- та умовно-їстівні.

Часто причиною отруєння є вживання в їжу в смаженому, вареному або сушеному вигляді отруйних грибів, які мають сезонність з їстівними. Інколи причиною отруєння можуть бути продукти гниття, які утворюються при розпаді білків, на які їстівні гриби дуже багаті.

Безумовно-їстівні гриби - це такі гриби, які можна вживати в їжу навіть без попередньої технологічної обробки. До них належать переважна більшість (трубчастих) грибів (білі, підберезовики, підосичники, маслюки тощо) та деякі пластинчасті гриби (печериці, справжні опеньки, лисички і ін.). Переважна більшість отруйних та смертельно-отруйних грибів належить до пластинчастих видів. Умовно-їстівні гриби перед технологічною обробкою підлягають варінню із видаленням відвару. У разі недотримання таких вимог ці гриби можуть викликати харчові отруєння.

Щодо отрути грибів, які викликають харчові отруєння, то вони поділяються на три групи. До першої групи належать отрути, які викликають порушення шлунково-кишкової діяльності або їх симптоми. Ці отруєння здебільшого залишаються незареєстрованими.

Друга група отрути вражає нервові центри, викликаючи через 0,5-2 годин розлад шлунково-кишкової діяльності, сп’яніння, галюцинації, втрату свідомості тощо.

Бліда поганка отруйна вся

Третя група отрути спричиняє найтяжчі отруєння, дія яких виявляється дуже пізно - через 8-24 години після вживання грибів. Ці отруєння, як правило закінчуються смертю і спричиняє їх отрута блідої поганки. Отруйними є всі частини блідої поганки. Жоден спосіб технологічної обробки (вимочування, відварювання, соління, сушіння, маринування) не знешкоджує бліду поганку. Основну роль у механізмі отруєння блідою поганкою відіграє аманітотоксин. Ця речовина зовсім не розчиняється у воді, зберігає свою отруйність навіть після 20-хвилинного кип’ятіння, не руйнується під дією ферментів шлунково-кишкового тракту.

Отрута блідої поганки уражує печінку, нирки, клітини центральної нервової системи, кровоносних судин, епітелій кишківника. Надзвичайно важливі нові дані про наявність отруйних речовин у деяких їстівних та умовно-їстівних грибах (зеленуха, синяк, дубовик). Ці отруйні речовини не розчиняються шлунковим і кишковим соком, тому вживання відповідно приготовлених грибів не викликає отруєнь. Однак ці отруйні речовини розчиняються алкоголем і при вживанні страв із цих грибів разом з алкоголем виникають виражені симптоми отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.

Протиотруйні поради

Якщо після вживання грибної страви почали розвиватися ознаки отруєння (блювота, біль у животі, пронос, пітливість, задишка тощо), потрібна негайна медична допомога:

• при будь-якому отруєнні грибами, нехай навіть на перший погляд неважкому, потрібно доставити потерпілого в лікувальну установу або викликати до нього карету швидкої допомоги;

• до приходу лікаря хворого слід покласти в постіль;

• щоб не допустити всмоктування отрути, хворому треба промити шлунок, себто дати випити маленькими ковтками холодного міцного чаю або кави;

• живіт і ноги треба зігріти грілками;

• абсолютно протипоказані при цьому спиртні напої, позаяк пришвидшують всмоктування отрути;

• для встановлення причини необхідно зберегти залишки грибної страви, сирі гриби і їх очистки, а також блювотну масу. Все це потрібно передати медичному працівнику для аналізу.

Увага! Увага!

Враховуючи небезпеку отруєнь блідою поганкою, у нашій країні заборонено продавати на базарах сушені пластинчасті гриби та грибну ікру. Свіжі гриби дозволено продавати тільки з ніжками, щоб можна було виявити бліду поганку. Для запобігання грибних отруєнь серед дітей, не можна залишати їх без догляду в лісі або в парку в грибну пору. Місця прогулянок та ігор дітей у дитячих садках, яслах, дитячих будинках, школах-інтернатах, на дачах треба уважно оглядати.

Не можна дозволяти дітям збирати гриби без нагляду дорослих і куштувати їх, гриби, зібрані дітьми, повинні перевірятися досвідченими грибниками.

Щоб не допускати отруєння грибами, треба передусім навчитися розрізняти їстівні, умовно-їстівні та отруйні гриби, які не викликають сумніву.

Профілактика отруєнь грибами полягає в посиленому контролі за заготівлею та реалізацією грибів, а також роз’яснювальній роботі серед населення.

12.08.2010Ольга ЯРОШ


Переглядів: 1313

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 834 від 02.11.2017p.
¤ 
«Соло» рівненського візочника стало переможним у Бельгії

«Соло» рівненського візочника стало переможним у Бельгії

Рівненський візочник Іван Сівак виборов золоту медаль на Чемпіонаті світу зі спортивних танців у Бельгії....

¤ Особливий погляд
Ключова галузь економіки

Ключова галузь економіки

Іван ЯКИМЕНКО: «Основне завдання залізничників України – забезпечити стабільну роботу на кожному робочому місці»

4 листопада 1861 року, ще за часів Австро-Угорської імперії, до Львова прибув перший потяг під назвою «Ярослав». Він з’єднав Відень, Краків, Перемишль і Львів. З того часу минуло понад півтора столітт...

¤ 
Жителя Володимиреччини за подвійне вбивство

Жителя Володимиреччини за подвійне вбивство

засудили на 15 років позбавлення волі

Такий вирок винесла колегія суддів Кузнецовського міського суду 37-річному жителю Володимирецького району, який вчинив умисне вбивство двох осіб....

¤ 
Генеральний директор Агрохолдингу «Мрія»  Саймон Чернявський: «Хочу, щоб в Україні було так, як МРІЮТЬ українці»

Генеральний директор Агрохолдингу «Мрія» Саймон Чернявський: «Хочу, щоб в Україні було так, як МРІЮТЬ українці»

У розпал найважливішого для аграріїв і селян періоду – збору урожаю і видачі орендної плати – ми вирішили поспілкуватися з генеральним директором Агрохолдингу «Мрія» Саймоном Чернявським. Британець з ...

¤ 
Володимир Хомко: «Ми все в місті робимо планомірно»

Володимир Хомко: «Ми все в місті робимо планомірно»

Почався листопад, і саме час підвести підсумки за трьома кварталами роботи міської влади та спробувати передбачити, яким може бути для Рівного рік 2018. Для того, щоб все це зрозуміти, автор попросив ...






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (21804)
2. Розклад руху автобусів [253] (19718)
3. Моє місто - найкраще [427] (16252)
4. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (11263)
5. Догляньте мене до смерті [278] (11170)
6. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (11023)
7. Коли розпочинати садити городину [599] (10651)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (9139)
9. Душ для всіх [432] (8266)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (8213)
11. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (7915)
12. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (7795)
13. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (7767)
14. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (7698)
15. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (7654)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Жителя Володимиреччини за подвійне вбивство (222)
2. Як прибрати сольові розводи зі взуття взимку (198)
3. «Верес» та «Олімпік» - знову грають унічию (193)
4. Поліцейські встановлюють особу чоловіка, який загинув у ДТП (189)
5. Виготовляємо засоби для миття скляних поверхонь та вікон власноруч (188)
6. Сварка через роги (184)
7. 10 маловідомих фактів про великого завойовника Чингісхана (180)
8. Салат з капусти з гірчичною заправкою (177)
9. Корецький район отримав спортивні нагороди (177)
10. “Славія” вп’яте поспіль Чемпіон області серед ветеранів (177)
11. Рівнянка на білій КІА травмувала велосипедиста (173)
12. Сергій Піддубний: (172)
13. Володимир Хомко: «Ми все в місті робимо планомірно» (168)
14. Генеральний директор Агрохолдингу «Мрія» Саймон Чернявський: «Хочу, щоб в Україні було так, як МРІЮТЬ українці» (167)
15. Наш шлях до Європи… (167)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс