Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №461 від 12.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Народна скарбниця

Бабуcин рецепт

Настій із чорнобривців поліпшує обмін речовин. На початковій стадії цукрового діабету чорнобривці здатні знизити рівень глюкози у крові, позитивно діють на підшлункову залозу, як пише Інтернет-видання “Ваше здоров’я”. У разі інших захворювань, що виникають унаслідок ураження підшлункової залози та порушення обміну речовин (псоріаз, вітиліго, діатез, нейродерміт, випадіння волосся, погіршення зору), чорнобривці також ефективні.

Наші бабусі, особливо в селах, коли хімічні таблетки ще не мали особливої популярності, застосовували чорнобривці як ефективний потогінний засіб, що рятував у разі застудних захворювань. Бактерицидну дію чорнобривців виявлено дуже давно. Для лікування можна приготувати настій або настоянку з чорнобривців.Чайну ложку подрібнених квітів і листя чорнобривців залити склянкою окропу, настояти 30 хв. Процідити. Вживати по 1/4 склянки 4 рази на день за 20-30 хв. до їди (четвертий раз - перед сном).

Настоянка з чорнобривців

Столову ложку подрібненої сировини (квітів і листя чорнобривців) залити 100 г горілки, настояти 2 тижні. Пити по 5 крапель 4 рази на день. Такі ліки використовують для зцілення хворих із псоріазом, вітиліго, себореєю, дерматитом. Примочками, компресами, обмиваннями з настою чорнобривців лікують запальні процеси на шкірі, при цьому шкіра стає еластичною, оксамитовою, гарною.

Для лікування ураженої шкіри, гнійних висипань готують й інші ліки - настій чорнобривців на олії.

Ліки з чорнобривців на олії

Зібрану рослинну сировину (всю рослину: квіти, листя, стебло) подрібнити, щільно наповнити нею посуд (приміром, півлітрову скляну банку), але не натоптувати, і залити по вінця олією. Настояти днів 10-14. Змащувати уражені ділянки шкіри.

Для зовнішнього застосування можна приготувати ще й такі ліки.

Лосьйон із чорнобривців

3 ст. л. подрібнених квітів та листя чорнобривців залити 0,5 л води, варити на слабкому вогні 10 хв., настояти доки охолоне, процідити.

Це ефективний засіб для обмивання, примочок, протирання шкіри. Він очищує шкіру від продуктів обміну, надає їй еластичності, пружності, дезодорує, поліпшує обмін речовин, діє заспокійливо. Особливо до вподоби такі ліки жінкам.

Ванни з чорнобривців заспокоюють

Надзвичайно корисні ванни з чорнобривців у поєднанні з іншими рослинами. Скажімо, з ромашкою, чередою, чебрецем, кропивою. Всі рослини беремо в рівних пропорціях. Подрібнюємо, змішуємо.

Настій для ванни

200 г суміші (чорнобривці, ромашка, череда, чебрець, кропива) залити 1 л води, довести до кипіння. Настояти 40-50 хв., процідити і влити у ванну. Температура води - 36-39°С, тривалість процедури - 20 хв., повторювати через кожні 2-3 дні.

12.08.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2010p. 
На головну сторінку