Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №461 від 12.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради з рецептами

Помідори не дають старіти

Помідори не дають старіти

Дикі помідори досі ростуть на своїй історичній батьківщині, у Південній Америці. Ацтеки називали помідор матло. А французи переробили цю назву на томат. Помідорами ж плоди нарекли італійці, що означає “золоті яблука”.

До Європи вони потрапили в середині XVI століття і довго чомусь вважалися отруйними. У Франції їх вирощували біля альтанок - притулку амурних історій, а в Англії - в оранжереях у діжках. До Росії помідори були завезені у XVIII столітті і теж вважалися тоді отруйними. Вирощували їх як декоративні рослини для краси.

Тепер помідори - одні з найпопулярніших овочів у всьому світі.

У цих плодах містяться: вітаміни В, РР, К, Е, С, провітамін А; білок, крохмаль, цукор, органічні кислоти, пектини, клітковина; мінеральні солі калію, заліза, магнію, кобальту та цинку; азотисті речовини. У бадиллі є ефірна олія, таніни і рутин.

Народна медицина широко використовує свіжі плоди, сік, бадилля помідорів при різних захворюваннях. Свіжі помідори і томатний сік посилюють секрецію шлункового соку, діють як легке проносне, перешкоджають скупченню газів у травному тракті, допомагають при виразці шлунку, серцево-судинних захворюваннях, сечокам’яній хворобі, знижують кров’яний тиск і вміст холестерину в крові, запобігають авітамінозу, поліпшують зір і не дають старіти.

Свіжі домашні помідори на Різдво

Щоб з’їсти свіжих домашніх помідорів на Коляду, потрібно трилітрового слоїка прогріти в духовці й покласти у нього чисті сухі помідори середньої стиглості. Додати 2 ст. ложки спирту і підпалити, кілька разів струснути, а потім швидко закрити стерильною кришкою. Так на свята можна буде поласувати свіжими помідорами з рідним смаком.

Оригінальним смаком володіють помідори із селерою. Робити їх просто. Помідори промити, з боку плодоніжки наколоти зубочисткою і укласти в чисті банки, переклавши гілочками селери, і залити маринадом - на 1 літр води 1 ст. ложка солі, 2 ст. ложки цукру, 2 горошини чорного перцю, 2 - запашного, 1 гвоздика (можна й без неї). Прикрити стерильними кришками і пастеризувати в киплячій воді 15-20 хвилин. Додати 1 ст. ложку оцту на трилітрову банку (я додаю 1-2 чайних). Швидко закатати.

12.08.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2010p. 
На головну сторінку