Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №461 від 12.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Слово фахівцям

Золоті правила  Юрія Сідлецького

Золоті правила Юрія Сідлецького

Не так давно Головне управління з питань будівництва та архітектури ОДА очолив 41-річний Юрій СІДЛЕЦЬКИЙ. Значну частину свого життя, а саме 15 років, головний будівельник області працює у найважливішій галузі народного господарства, від якої залежить ефективність функціонування всієї системи господарювання в країні. Юрій Юліанович певен, що навіть зараз, коли Україна, і Рівненщина зокрема, ще не повністю оговталися від масштабної фінансової кризи, будівельна галузь встає “на ноги”. І для цього потрібні у першу чергу не гроші, а розуміння важливості твоєї особистої участі у розвитку та розквіту країни.

- Юрію Юліановичу, з яким настроєм Ви відзначаєте своє професійне свято - День будівельника?

- Коли здобутки хороші, тоді й настрій відповідний. А похвалитися нам є чим! Нарешті “розморозили” довгобуди, які простоювали з 2006 року, і розпочали будівництво. Нещодавно ми затвердили перелік об’єктів, які маємо повністю закінчити до кінця другого півріччя. Тобто, будівельна галузь Рівненщини починає оживати.

До кінця року здамо соціальні об’єкти

- Що конкретно ви плануєте робити?

- Наприклад, до Дня ветерана, який святкуватимемо 30 вересня, ми завершимо і здамо в експлуатацію терапевтичний корпус у Клеванському госпіталі ветеранів війни. Голова облдержадміністрації Василь Берташ дав обіцянку людям відкрити цей об’єкт у зазначені терміни, тому ми не маємо права його підвести.

Крім цього плануємо здати в експлуатацію навчально-спортивний комплекс колегіуму у селі Балашівка Березнівського району. У найпроблемнішому селі Богуші, де дітям немає де навчатися, до кінця року буде готова перша черга місцевої школи. Лише завдяки наполегливості та зусиллям Василя Михайловича, на цей проект нам виділили 3,5 мільйона гривень з бюджету розвитку і 9,3 мільйона гривень як субвенцію з Держбюжету.

- Тож можна сказати, що це буде наймасштабніший проект року?

- Кожне будівництво по-своєму складне і дороговартісне. Але оскільки у селах критична ситуація з освітніми закладами, особлива увага приділяється саме їх зведенню. Наприклад, у Тинному Сарненського району місцева школа розрахована лише на 300 учнів, а бажаючих навчатися - 600. Тому нам за місяць потрібно встановити такі темпи із добудови кінцевого об’єкта, щоб уже 1 вересня діти змогли піти на навчання.

Будівництво 1-шої черги закінчимо до кінця року і у школі села Шпанів Рівненського району. А у школі 2-3 ступеню у с.Дорогобуж Гощанського району реконструюємо 2-й поверх. Гроші для цього вже є.

Є чим потішити і мешканців Березного, де триває робота на станції знезалізнення питної води. Вже незабаром місцеві жителі отримуватимуть більше ніж 2,5 тисячі кубів чистої та якісної води на добу.

- А медичні заклади у переліку планів на 2010 рік є?

- Звичайно. Ось, наприклад, зараз реконструюємо приймальне відділення Рівненської обласної дитячої лікарні по вулиці Київська. На завершення робіт чекають у лікарській амбулаторії села Великі Озера Дубровицького району. У селі Глинне Рокитнівського району хочемо зробити корегування проектно-кошторисної документації, щоб підготуватися до 2011 року, коли розпочнеться будівництво другої черги об’єкту. У лікарській амбулаторії села Борове Рокитнівського району також завершимо реконструкцію, після чого здамо в експлуатацію.

- Тобто до кінця цього року ви плануєте здати усі найважливіші соціальні об’єкти Рівненщини. Звідки такі гроші?

- З бюджету розвитку нам передбачено 17 мільйонів гривень.

- Але криза в країні ще не минула…

- Все пов’язано з тим, хто керує областю. Нам неабияк пощастило: прийшов справжній господар Василь Берташ, який справді піклується про людей, дітей, ветеранів, молоде покоління. Він ставить перед нами, начальниками управлінь, жорсткі завдання і контролює їх вирішення.

- За невиконання карає сильно?

- Звільняє з роботи. Щоправда цьому передують два попередження. На третій раз можна починати собі шукати нове місце.

Нові підходи -

великі здобутки

- Ви як фахівець із великим досвідом роботи у будівельній сфері - 15 років, як можете оцінити її рівень сьогодні?

- Маю передусім зазначити, що за часи головування Віктора Матчука будівництво та інші сфери розвивалися досить непогано, однак те, чого вдалося досягти Василю Берташу за сто днів роботи - просто неймовірно. Пройде час і люди це зрозуміють.

Тим більше зі статистикою не посперечаєшся: сьогодні за економічними показниками Рівненська область з 23 місця піднялася на друге! Що ж до “будівельних” показників, то за деякими позиціями ми взагалі лідируємо. Ось про що потрібно говорити. На мою думку, справа не лише у фаховому підході до роботи, але й у тому, що вперше за 18 років нашої незалежності передача влади на Рівненщині відбулася через рукостискання.

- Але різниця у фінансуванні галузей між 2009 і 2010 роками досить суттєва. При цьому попередній губернатор також дружив із Президентом, але гроші у область надходили не так інтенсивно.

- Для цього потрібно було порозумітися ще й з прем’єр-міністром країни. Адже поки не встановиться жорстка вертикаль влади, порядку в державі не буде.

- Як вона відображається на Вашому рівні?

- З’явився конкретний порядок у роботі, коли кожен працівник знає за що саме він відповідає. Раніше цього не було, одні лише пусті балачки, які призводили до колапсу.

Стереотип -

моя хата з краю -

вже не актуальний

- Ви працюєте на своїй посаді лише два місяці, чи важко було входити у курс справ?

- Ні, оскільки це для мене не нова сфера діяльності. А ось паперова робота… Повз мене проходить надзвичайно багато інформації, яку потрібно осягнути і підготувати. Адже державні службовці мають знати не лише те, чим займаються, але й картину розвитку регіону в цілому. І коли я сів у крісло начальника управління, зрозумів, що держслужбовці - це фахівці з високим рівнем підготовки, які, на жаль, працюють за невеликі гроші.

- Головному управлінню будівництва та архітектури ОДА підпорядковані три структури, у яких працює 42 людини. Чи збираєтеся ви проводити тут реформи?

- Головне управління дійсно складається з трьох управлінь: управління інвестицій, управління архітектури і управління капітального будівництва. Люди усі тут досвідчені, і звільняти їх ніхто не збирається. Єдине, що є працівники, які у певній мірі обмежують свою відповідальність у справах, за що й отримали від мене перше попередження.

- З іншого боку, держслужбовець - лише найманий працівник з фіксованою зарплатою, то ж він і не зацікавлений проявляти ініціативу.

- На превеликий жаль, люди забули що таке порядок. Тому стереотип - моя хата з краю - вже час змінювати. Колись мої діди навчили мене золотому правилу, що я маю посадити дерево, виростити дітей, звести будинок і залишити після себе добру згадку. Тобто допомагати наскільки це можливо. І я впевнений, аби всі думали так, як мої діди, то вже б давно Україна займала перші місця з розвитку і все було б гаразд. І не варто звинувачувати у всіх бідах державу, варто почати з себе.

Комунальні дороги будуть впорядковані

- Повернімося до теми нашої розмови. Нова влада серйозно підійшла до питання комунальних доріг краю, для чого зі спецфонду виділили 18 мільйонів гривень. Цього достатньо?

- Звичайно, ні. Але цього вистачить, щоб цьогоріч провести місцями поточний та капітальний ремонти.

- Як ви ставитеся до технології часткового ямкового ремонту?

- Це безперечно беззмістовно витрачені гроші, оскільки такого ремонту вистачає лише на кілька місяців. Але робити його однозначно потрібно, бо коштів на проведення капітального не вистачає. З часом ямковий ремонт можна було б замінити на більш деталізований, як, наприклад, роблять у Польщі: частина зруйнованої ділянки дороги вирізається і украдається нова, з гарантією на п’ять років. І ми, я впевнений, до цього ще прийдемо.

- Чи є нагляд за якістю технології укладення дороги?

- Оскільки роботі передує затвердження проектно-кошторисної документації, то процес контролюється від початку. Сьогодні, наприклад, я змусив виконавців змінити договірні зобов’язання, тому що ніхто з них не давав гарантію на свою роботу. А згідно з законодавством, на поточний ремонт дороги вона має становити рік, на капітальний - три. Плюс до того, наші спеціалісти пройшли навчання і можуть тепер самі корегувати документацію, якщо та чи інша ділянка роботи не відповідає обумовленому рівню.

Допомагаємо усім,

хто звертається

- Окрім того, що Ви очолили управління ОДА, вже п’ять років минає як Ви - депутат Рівнеради. Як вважаєте, якби не було виборів, така сумісність Вам якось сприяла б?

- Безумовно. Депутатство дозволяє отримати інформацію, яка у свою чергу допомагає захистити людей. Нам є чим пишатися, але кричати про свою благодійність ми не збираємося.

- Як начальник управління Ви проводите особисті прийоми громадян?

- Звичайно. За цей час до мене звернулося вже більше 100 чоловік.

- З чим найбільше?

- З квартирними аферами. Ми одразу скликаємо комісії, звертаємося до міського голови з проханням втрутитися у ситуацію, підключаємо губернатора, звертаємося до силових структур.

- Але це не ваша компетенція?

- Люди звертаються, а я не можу відмовити. На Соборній я приймаю як депутат, у своєму робочому кабінеті - як начальник управління.

Сьогодні я взявся за “Золоту підкову”, адже за допомогою звернувся одразу 51 чоловік. До вирішення ситуації залучили прокуратуру, СБУ, міліцію. Декому із постраждалих вже віддали гроші.

- Якщо вже мова зайшла про “Золоту підкову”, де вся проблема у неправильно складеному договорі, чи трапляються подібні документальні недбальства на вашій посаді?

- Я не звик обговорювати своїх попередників. Бог їм суддя.

Довгобуди -

це вже минуле

- За два місяці роботи Ви вже зрозуміли, чого саме Вам не вистачає на цій посаді для фахової роботи?

- Вже навіть підготували для голови ОДА низку своїх бачень. Вважаємо, що існуючий підхід до будівельних майданчиків і до будування об’єктів - не найефективніший. Щоб не з’являлися довгобуди, ми маємо намір втрутитися у процесі проектування таким чином, щоб перша черга була здаточною. Тобто, потріб-

но збудувати так, щоб люди могли цим об’єктом користуватися одразу.

Також плануємо спростити систему отримання дозволів. Виробити такі договірні умови, щоб будівельники відповідали більше за якість робіт і технічний стан. Тим більше, що гроші держава платить хороші, і вони не сильно відрізняються від ринкових.

- Це допоможе будівельній галузі піднятися?

- Обов’язково. Але проблема в іншому. Сьогодні навіть потужні будівельні фірми не можуть підійти до роботи. Це означає, що у державі вироблений такий механізм тендерних процедур, за яких навіть не будівельник може брати у них участь.

- До речі, останнім часом надзвичайно гострою є тема нецільового використання бюджетних коштів. Як ви слідкуватимете за цим?

- Це дійсно найбільша проблема нашої галузі. Кошти надходять, але не завжди вчасно. При цьому будівництво залежить від погоди, яка диктує свої умови. Тоді-то і з’являється розуміння нецільового використання. А насправді жодного криміналу у тому, що підрядник зробив об’єкт до того, як з держави надійшли гроші - немає.

Аналогічна ситуація з дорогами. Підрядник все зробив у травні, а ми до цього часу не можемо розрахуватися. Але повірте, проблему узгодимо.

- Тобто ви станете на захист підрядників навіть перед прокуратурою?

- Ми станемо на захист будь-якої людини. Ми не згадуватимемо ті часи, коли на нас тиснули, зневажали, звільняли вчителів з роботи лише за політичну приналежність, ми працюватимемо на благо краю.

Підсумовуючи нашу розмову, я хочу звернутися до своїх колег та будівельників Рівненщини і привітати їх з професійним святом. Бажаю Вам терпіння, сил, здоров’я та сімейного затишку! Ви - обличчя нашої держави, складова найважливішої для України галузі. Наш обов’язок - попри усі негаразди йти з гордо піднятою головою. Ми переможемо і впевнено, зі здобутками, дійдемо до поставленої мети.

12.08.2010Наталя ПЕНКІВСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2010p. 
На головну сторінку