Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №461 від 12.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#До відома батьків

Репетитор, який поганому навчить

Родина вирішила найняти дочці репетитора - “підтягнути” знання з української мови. Через місяць репетиторських занять, її оцінки з мови не те, що покращились, а навіть стали гіршими. А репетитор одного разу передала через дитину записку батькам, прочитавши яку, вони були шоковані…

У записці, яка була написана українською мовою та складалася з декількох речень, було прохання заплатити авансом за наступний місяць. При цьому батьки побачили 5 помилок у написанні слів! І їх припустилася людина, яка відрекомендувалася професором?!

Знайшли вони її, як це зазвичай і буває, за оголошенням. При зустрічі “професор” весь час розповідала про свої наукові досягнення, про те, скільки поколінь вона вже вивчила, про власні методики, завдяки яким “навіть” мавпу можна навчити граматиці тощо. Все це справило на батьків гарне враження і вони не замислюючись погодилися на співпрацю. А після прочитаної записки, вони дуже засумнівалися у філологічних здібностях репетитора. Почали дізнаватися про цю людину та з’ясували, що вона взагалі немає ніякого стосунки до викладання, а все життя працювала інженером на заводі. Після звільнення з роботи, таким чином підзаробляла.

Проблема у тому, що офіційних репетиторів, які згодні платити податок - одиниці. В основному, це так звані “любителі”, оголошення яких можна прочитати у кожній газеті. У цих оголошеннях вони, звичайно, себе розхвалюють, проте це абсолютно не означає, що ці люди є фахівцями у даній галузі. Подібних історій чимало. А постраждалі, у більшості випадків, до міліції звертатися не бажають.

“Допомагають” поступити

Особливо шахраї “стають активними” під час вступних екзаменів до вищих навчальних закладів. Схема нехитра: посередник, викладач того ВНЗ, до якого дитина хоче вступити, поспілкувавшись з нею, з’ясовує, що її рівень підготовки досить високий, проте батькам повідомляє, що шансів на вступ досить мало, врятувати становище може тільки хабар (іноді для “достовірності” навіть можуть пообіцяти, що повернуть гроші, якщо вступити не вдасться). Як правило, після цього шахраєві дають аванс, у цей час дитина самостійно(!) вступає до навчального закладу, а вся спонсорська допомога осідає в кишені шахрая: якщо майбутній студент отримує на екзамені п’ятірку, вони присвоюють цю заслугу собі і вимагають другу частину суми. Якщо провалить іспит, у них на руках все одно залишиться аванс.

Що робити?

Найнадійніше джерело пошуку репетитора - це особисті знайомства. Якщо їх немає, зверніться в агентство або безпосередньо до ВНЗ на кафедру того предмету, який потрібно підтягти, там по секрету можуть порадити хорошого фахівця, можливо, навіть працюючого у даній “альма матер”.

Репетитори не мають права вимагати аванс: ви платите за стільки занять, скільки відбулося - не більше і не менше.

Декілька способів визначити хорошого викладача:

• попросіть у репетитора трудову книжку, ознайомтеся, де він працював. Ідеальний варіант - досвід роботи і у школі, і у вузі, це дає розуміння відмінностей між вимогами;

• запитайте у нього координати колишніх учнів, щоб почути їхні відгуки. Якщо репетитор відмовляє, це привід замислитися;

• під час першої зустрічі досвідчений репетитор обов’язково поцікавиться, для чого потрібна його допомога. Якщо для вступу, то куди саме, оскільки вимоги у вузах різні. З’ясує рівень підготовки, запитає про оцінки;

• хороший педагог ніколи не запропонує і сам не погодиться займатися більше, ніж за півтори години на день, - це буде непродуктивно!

12.08.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2010p. 
На головну сторінку