Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №462 від 19.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Знак питання

Батьки спонукають дітей до вандалізму?

Досить часто ми чуємо у новинах про те, що то в одному, то в іншому місці вандали зруйнували пам’ятники та понівечили могили. Більшість злочинців зазвичай затримують правоохоронці. Та що вкрай вражає - жорстокість та варварство проявляють переважно підлітки або навіть діти.

Головна причина вандалізму банальна - алкоголь. Наприклад, цього літа у Костопільському районі вандали перекинули 36 (!) і розбили вщент 3 могильні пам’ятники. Цей злочин скоїли 22-річний підліток та 14-річна дитина. Вони у стані алкогольного сп’яніння поверталися з дискотеки через кладовище… І таких прикладів чимало.

Наступна причина - виховання. У дітей, яких батьки залишили наодинці зі своїми проблемами, тобто зовсім ними не займалися та не виховували, відсутнє елементарне розуміння таких чеснот, як доброта та моральність. Для них немає нічого святого. У Київській області діти 13-ти років, перебуваючи на канікулах, за попередньою змовою вирішили піти на кладовище та розбити там якомога більше пам’ятників. Пояснили просто: не було що робити, вирішили розважитися. У результаті - 13 понівечених могил.

Третя причина - постійна жорстокість та насильство, які бачать наші нащадки у комп’ютерних іграх та у багатьох художніх фільмах. І нехай дитина не вживає алкоголь, живе у чудовій сім’ї, де її старанно виховують, однак все одно її психіка та світогляд можуть сильно змінитися - деградувати.

Причина №4: приклад національної, етнічної, релігійної ненависті, який діти переймають від дорослих чи старших за віком підлітків. Молодіжна течія так званих “скінхедів” породила серію випадків вандалізму на єврейських кладовищах, коли або руйнували пам’ятники, або обмальовували їх свастикою. Наприклад, у місті Маріуполь вже неодноразово були нальоти на одне й те саме кладовище, де хрести діставали із землі та ставили їх назад догори дригом, а на пам’ятниках малювали сатанинські піктограми.

Які покарання

У статті 297 Кримінального Кодексу України вказано: “Наруга над могилою, іншим місцем поховання, над трупом або урною з прахом покійного, а також викрадення предметів, що знаходяться у місці поховання або на трупі, караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк”. А якщо мешканці того села чи міста, на кладовищі якого вчинили вандалізм, першими за міліцію знайдуть винних - швидше за все покарання від людей буде набагато жорсткішим та суворішим.

19.08.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2010p. 
На головну сторінку