Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №462 від 19.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Літо небезпечне для здоров’я

Спека - це ще квіточки

Спека - це ще квіточки

Усі ми знаємо про те, що спека небезпечна для сердечників, а смог - для астматиків. Але власникам міцного здоров’я також варто побоюватися погодних аномалій. Причому не лише зазначених...

Підвищена вологість - вушні інфекції і подагра

Поки пів-України знемагає від посухи, говорити про небезпеку вологого повітря дещо смішно. Але, повірте, інфекції м’яких тканин і гангрена, які у вологому кліматі виникають набагато частіше, - це аж ніяк не привід для сміху, а іноді і пряма дорога на той світ.

Справа у тому, що сполучення високої температури і підвищеної вологості створює ідеальне середовище для розмноження бактерій, і навіть незначна рана у таких умовах гоїться дуже повільно. У результаті, при відсутності інтенсивного лікування і потрібних ліків, у будь-якій тропічній країні можна померти навіть від неважкої травми: організм просто не впорається з інфекцією і людина загине від зараження крові.

Міським жителям такий сумний кінець навряд чи загрожує, однак інфекції - навіть не смертельні - усе одно справа дуже неприємна. Через вологу легше і швидше розвиваються різні вушні захворювання, у тому числі отит - запалення вуха.

Затяжна спека - депресія і суїцид

Ніхто не сумнівався у тому, що спека шкідлива для здоров’я. В основному усі скаржаться на її фізичний вплив: болить голова, ноги ледь пересуваються, турбує серце тощо.

Однак аномальна спека шкодить не тільки тілу, але й мозку, тому у спекотні дні число депресій і навіть суїцидів різко зростає. Після того, як середньодобова температура перевалює за +180С, кількість самогубств збільшується на 20%.

Причому, як відзначають лікарі, помітна частина таких випадків пов’язана з легким алкогольним сп’янінням. Прагнучи остудитися чи подолати млявість та нудьгу, багато хто не помічає, як починає зловживати - а це прискорює неминучу депресію й інші порушення психіки.

Часті грози - головний біль і приступи алергії

Різка зміна атмосферного тиску, що передує грозі, найчастіше викликає головні болі і слабкість. Причому впливу піддаються навіть цілком здорові люди, а не лише “ходячі барометри” (метеозалежні люди). Зниження зовнішнього тиску змушує клітини мозку різко перебудовуватися на інший режим взаємодії, і це у свою чергу провокує біль. Приступи можуть супроводжуватися порушенням уваги, зниженням концентрації, погіршенням координації рухів тощо.

Але особливо неприємний період перед грозою для алергетиків і астматиків. Сильний вітер піднімає і поширює алергенний пилок і крім того “подрібнює” його на часточки, які легше проникають у носоглотку і легені.

Рясні дощі - кишкова інфекція і... чума

Пам’ятаєте про зв’язок між вологістю й інфекціями? Дощ - це волога, тому в країнах з дощовим кліматом зараза також поширюється і приживається швидше, причому мова йде навіть про найекзотичніші хвороби.

Наприклад... чуму. Здавалося б, цю недугу лю-дство перемогло багато років тому, однак її спалахи періодично виникають навіть у такій державі, як Америка. Найбільша кількість випадків хвороби припадає на дощові роки і вологі території. І справа навіть не в особливостях вірусу, а у “перевагах” його головних носіїв - бліх.

Інший вологолюбний “шкідник” - це бактерія кишкової палички. Підхопити її можна, скажімо, скупавшись у забрудненому ставку, але особливо часті випадки захворювання після дощу. Пояснити залежність лікарі не беруться, але факт залишається фактом: навіть вода, що ллється з неба може містити небезпечну інфекцію.

Сильний вітер - стрес і мігрень

У розпал нинішньої літньої спеки усі ми мріємо про прохолодний вітерець. Його наш організм сприймає як сигнал потенційної небезпеки і тому реагує за принципом “бийся або втікай”. Серцебиття зростає, дрібна мускулатура приходить у тонус, ви навіть можете відчути емоційне порушення - тому що тіло готується до можливої атаки.

19.08.2010За матеріалами: health.mail.ru



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2010p. 
На головну сторінку