Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №463 від 27.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Баклажани у жирі менш корисні

Купуючи баклажани, зверніть увагу насамперед на їхній колір і щільність. Беріть овоч тільки із зеленою плодоніжкою, позаяк коричнева та суха - свідчить про те, що баклажан зірваний давно. На свіжому плоді немає коричневих плям і він не буває м’яким і слизьким. Шкірка баклажана не повинна бути зморшкуватою та сухою. Перезрілі овочі непридатні для їжі.

Баклажан - низькокалорійний продукт - 28 ккал у 100 г свіжого плоду. В овочі містититься 2,5-4% цукру, пектинові речовини, білок, вітаміни С, В1, В2, РР, провітамін А (каротин), мінеральні солі.

Вони є чудовим джерелом кальцію (238 мг), що нормалізує водний обмін в організмі та поліпшує роботу серцевого м’яза. Пектинові речовини мають бактерицидні властивості, підсилюють виведення шкідливих сполук, а феноли й антоціани перешкоджають розвитку пухлин, зменшують вміст холестерину в крові (іноді до 50%), сприяють засвоюваності жирів.

Особливі цілющі властивості має соланін або мелонген. Ця речовина, що є у дозрілих плодах, має антисклеротичну дію, зменшує крихкість капілярів. Баклажани рекомендують вживати в їжу при атеросклерозі, захворюваннях печінки, нирок, набряках, подагрі, особливо корисні вони людям літнього віку. Однак лікувальна дія цих овочів знижується під час теплової обробки з використанням надмірної кількості жирів, оскільки плоди дуже їх усмоктують. Ефективніший для лікувального і дієтичного харчування сік сирих і варених плодів.

Шкірку з баклажана знімати не потрібно, також не слід вирізувати середину плоду, досить лише видалити плодоніжку.

27.08.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 27.08.2010p. 
На головну сторінку