Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №463 від 27.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Напередодні

Початок шкільного життя

Початок шкільного життя

Свято 1 вересня стосується всіх, адже всі ми були школярами, писали диктанти і контрольні, зубрили дати і теореми, одержували свої “двійки” і “п’ятірки”. Та найбільше хвилюються у цей день ті, хто переступає шкільний поріг уперше, а також - їхні батьки.

Напередодні нового навчального року зазвичай обчислюють, скільки коштує зібрати першокласника до школи. При вступі - перевіряють знання дітей. А от про психологічну готовність дитини до цієї події чомусь не замислюються. Але зміна життєвої ситуації і статусу, набуття нової соціальної ролі - школяра, зустріч з новим і незнайомим нерідко є значним стресом для дитини. Психологи вважають, що 10-15% дітей неохоче йдуть до школи саме через острах невідомого. Тож підготувати до навчання - означає не лише навчити читати і рахувати.

Важливо, щоб малеча якомога більше знала про школу. Адаптуватися буде легше, якщо дитина заздалегідь познайомиться із вчителем, атмосферою шкільних занять, а батьки розкажуть про свій учнівський досвід.

Втім, і для дорослих це - важливий і відповідальний рубіж, своєрідний іспит на звання розумних батьків. Отже, шановні батьки, налаштуйтеся на те, що і у вас побільшає турбот, обов’язків, проблем, зміниться життя родини. Насамперед, наберіться терпіння. У цей час дуже важливо приділяти першокласнику якомога більше уваги. Обов’язково хваліть дитину навіть за незначні успіхи, це підвищуватиме її самооцінку, бажання вчитися. І у жодному випадку не сваріть за перші невдачі. Натомість, намагайтеся разом з дитиною розібратися, у чому причина неуспіху, допоможіть виправити ситуацію. І не варто перетворювати навчання на змагання, мовляв, інші роблять це краще за тебе. Змагатися добре на спортивному майданчику, а процес навчання, хоча б на початку, має супроводжуватися лише позитивними емоціями. І ще одне: не перетворюйте власну дитину на засіб самоствердження, аби лише похвалитися перед сусідами чи колегами. Не поспішайте, придивіться, чи справляється першокласник зі шкільними завданнями, а тоді вже записуйте у гуртки чи секції.

Кілька порад батькам першокласників

1. Виробіть у дитини звичку прокидатися раніше, щоб збирання до школи не перетворювалося у щоденні хвилювання.

2. Не підганяйте, розраховувати час - це ваш обов’язок.

3. Обов’язково у розкладі першачка зранку має бути сніданок.

4. Давайте дитині у школу бутерброд, фрукти.

5. Призвичайте дитину збирати портфель напередодні ввечері.

7. Забудьте фразу “Що ти сьогодні отримав?!”, а краще запитайте: “Про що нове ти сьогодні дізнався?”.

8. Після закінчення занять дайте дитині відпочити. Не змушуйте одразу сідати за виконання завдань. Найоптимальніший для цього час - з 15 до 17 години.

9. Пам’ятайте, що телевізор - ворог номер 1 успішного навчання.

10. На початку навчального року корисно контролювати, як дитина виконує домашні завдання. Перевіряти не означає “робити замість” - ніколи не підказуйте дитині готових рішень.

11. З перших днів навчання вимагайте виконання режиму. Сон для школярів має першочергове значення.

27.08.2010



Рівне-Ракурс №10 від 27.08.2010p. 
На головну сторінку