Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №464 від 02.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Інфаркт міокарда: іноді болю може й не бути

Інфаркт міокарда: іноді болю може й не бути

У продовж останнього десятиріччя медики фіксують суттєве зростання захворюваності на серцево-судинні недуги у Рівненській області. Щоправда, за офіційними даними, місто Рівне має один з найнижчих показників смертності в Україні внаслідок інфаркту міокарда (ІМ) - це 4 відсотки. Тим часом в інших обласних центрах показник смертей від ІМ сягає 15-ти, а то й 17-ти відсотків.

- Серце - це м’язовий насос, що перекачує кров, щоб забезпечити киснем та іншими поживними речовинами людський організм, - розповідає лікар-кардіолог Рівненської міської поліклініки №2 Оксана ВІТКОВСЬКА. - Саме серце теж живиться з особливих судин, які відходять від аорти й називаються коронарними артеріями. Інфаркт міокарда - це некроз (відмирання) серцевого м’яза, зумовлений припиненням його харчування внаслідок погіршення кровообігу в коронарних судинах через спазм або ж тромбоз цих судин.

- Назвіть головні причини інфарктів у людей.

- Основною причиною ІМ є переважно атеросклероз коронарних артерій. Випереджаю ваше питання стосовно останнього. Атеросклероз - це відкладення холестерину на внутрішніх стінках артерій, що призводить до формування атеросклеротичної бляшки. Здорові артерії мають гладку стінку, що дозволяє крові вільно надходити до серця, мозку та інших органів. При утворенні атеросклеротичної бляшки стінка судини ущільнюється, що робить її менш еластичною та призводить до звуження просвіту судини, у результаті чого вільний плин крові утруднюється.

- Чим загрожують бляшки?

- Атеросклеротична бляшка може раптово розірватися. Після розриву формується тромб, який зменшує або зовсім припиняє надходження крові до органів. Отож, якщо тромб формується у судинах, які забезпечують кров’ю серце - розвивається інфаркт міокарда. Якщо у судинах мозку - інсульт.

Рубці на серці

Рідше причиною ІМ (зазвичай у молодому віці) є спазм судин на фоні тривалої інтоксикації алкоголем, тютюном, негативних емоції та розумових навантажень. Згодом у ділянці некрозу міокарда формується рубець. Що більший розмір некрозу, тим більшою надалі буде недостатність роботи серця щодо забезпечення киснем та поживними речовинами організму, себто матиме місце серцева недостатність. Це й призводить до обмеження життєздатності пацієнта.

Тепер про фактори, які сприяють інфаркту: підвищений холестерин у крові, підвищений артеріальний тиск, куріння, ожиріння, цукровий діабет, малорухливий спосіб життя, нераціональне харчування та, звісно, спадковість.

Одним з найчастіших симптомів ІМ є біль у грудях, однак більш інтенсивний та тривалий (від 30 хвилин до 2 годин), аніж при стенокардії. Понад те, біль не знімається нітрогліцерином після трьох і більше таблеток. Біль може бути стискаючим, пекучим, розриваючим, ріжучим, віддавати у ліву руку або ж плече, шию, нижню щелепу, вухо. Утім, іноді болю може й не бути, це безболева форма.

Далі - буде.

02.09.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2010p. 
На головну сторінку