Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №464 від 02.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Реалії

Поручительство - не вирок

Фінансове становище, яке ще вчора більшості з нас дозволяло жити у борг, сьогодні змушує людей тугіше затягувати паски. А ось кому дійсно непереливки у цій ситуації - так це поручителям, яким досить часто доводиться ладнати справи боржника вже у судовому порядку.

Проблему поручительства спеціалісти називають сьогодні однією з поширених у юридичній практиці. Добре, якщо людина обізнана з усіма юридичними тонкощами, якщо ж ні, то у такому випадку правозахисники радять не поспішати ставити підпис у документі, адже, таким чином, ви автоматично берете на себе відповідальність за позичальника.

Як правило, пошук поручителя покладається на боржника-позичальника. Зазвичай між банком-кредитором і поручителем оформляється двосторонній договір поруки. У цьому випадку боржник-позичальник не є фігурантом двосторонніх відносин. Разом з тим, не буде порушенням ситуація, коли оформляється і тристоронній договір: банк-кредитор - боржник-позичальник - поручитель. Але тоді договір поруки не може бути оформлений без відома боржника-позичальника.

- Людина повинна попередньо ретельно вивчити договір поруки, - коментує адвокат Михайло ВАЙНШЕЛЬБОЙМ. - Особливу увагу слід звернути на права та обов’язки, у тому числі і на вид відповідальності. Саме від цього залежатимуть правові наслідки особи.

Згідно з чинним законодавством, розрізняють солідарну та субсидіарну відповідальність. Солідарна відповідальність передбачає, що кредитор має право вимагати виконання зобов’язання як від боржника, так і від поручителя, або одночасно від обох. При субсидіарній відповідальності кредитор зобов’язаний спочатку висунути вимогу до боржника, і лише, якщо він її не

задовольнить, має право вимагати цього від поручителя.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи оплату основного боргу, відсотків, неустойки, відшкодування збитків кредитора, якщо інше не передбачено договором поруки. У випадку, якщо суд прийме рішення про стягнення заборгованості з позичальника і поручителя, останній завжди може подати регресний позов до боржника, і стягнути з нього відповідну суму.

За словами правозахисників, єдине, що може позбавити поручителя від зобов’язання погашати кредит, - це відсутність у нього постійних доходів або ліквідного особистого майна. Після того як банк виграє справу в суді про витребування заборгованості, далі справа за державною виконавчою службою. Але якщо грошей і майна як такого немає, через шість місяців рішення суду повернеться до фінустанови. Так триватиме доти, поки поручитель або не знайде роботу, або не заволодіє майном.

02.09.2010Тетяна ВУЙЛОВА



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2010p. 
На головну сторінку