Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №465 від 09.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Щоб інфаркт не застав зненацька

Щоб інфаркт не застав зненацька

У попередньому числі “РР” мовилося про відмирання серцевого м’яза, себто про інфаркт міокарда і про те, що при цьому відчуває людина. Сьогодні продовжимо тему з наголосом на те, як уникнути інфаркту.

Але спершу завершимо розмову про так звану безболеву форму ІМ.

Кардіолог Рівненської міської поліклініки №2 Оксана ВІТКОВСЬКА зазначає, що найчастіше інфаркт без болю трапляється у людей похилого віку та у хворих на цукровий діабет. Щоправда, можуть виникати атипові форми ІМ, які проявляються задишкою чи ядухою (астматичний варіант), болем у верхній половині живота, нудотою, блювотою, метеоризмом (абдомінальна форма), аритмією (аритмійна форма), втратою свідомості, запамороченням (церебра-льна форма), болем поза ділянкою серця - у шиї, хребті, руці, плечі, горлі (периферична форма).

При огляді хворого очевидна білість шкірних покривів, пітливість, температура тіла може сягати 37-38 градусів.

- Ріст захворюваності на інфаркт міокарда спостерігається всюди в світі, але при цьому відсоток смертності у розвинутих країнах щороку помітно зменшується. В Україні ж цей показник, навпаки, зростає у всіх вікових групах. Низька у нас якість життя та й годі... Утім, як відомо, у 80 відсотків інфаркту можна запобігти. Як саме?

- Для профілактики інфаркту необхідно перш за все зміцнювати серцевий м’яз, займатися фізичними вправами на витривалість (ходьба, біг, плавання, лижі). Також слід контролювати вміст холестерину в крові, стежити за вагою, не зловживати алкоголем і курінням, вести здоровий спосіб життя. Так само важливо стежити за емоційним станом. Для того, щоб знизити різке, гостре виникнення ІМ, найперше курцям побороти шкідливу звичку. Рекомендую обговорити з лікарем і рівень вашого фізичного навантаження, і тривалість та частоту прогулянок тощо. Звісно, збалансовано харчуватися, принаймні обмежити обмежити жирну їжу, а вибирати харчі з низьким вмістом жиру, цукру, солі. Надавати перевагу дієті, збагаченій овочами та фруктами.

Обов’язково підтримуйте в нормі артеріальний тиск, рівень загального холестерину низької щільності. Якщо маєте цукровий діабет, контролюйте рівень глюкози в крові. Це прості та дієві методи уникнення інфаркту міокарда.

У тему і до теми

Протиінфарктні народні поради

Настоянка пустирника уповільнює ритм серця, збільшує силу серцевих скорочень, зменшує задишку, знижує артеріальний тиск, діє заспокійливо на центральну нервову системи. Причому настоянка і настій пустирника сильніші настоянки валеріани в 3-4 рази.

2 ч. л. трави кропиви собачої залити 2 стаканами кип’яченої води кімнатної температури. Залишити на ніч. Уранці процідити. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі.

1 ст. л. трави кропиви собачої залити 1 склянкою окропу. Настоювати упродовж 2 годин під кришкою. Процідити. Приймати по 1 ст. л. 3 - 5 разів на день за 30 хвилин до їжі.

1 літр меду, 10 лимонів вичавити, 10 головок часнику почистити (цілі головки, а не зубки) і змолоти в кашку. Все це змішати разом і поставити на тиждень в закритій банці. Пити щодня по 4 чайні ложки однократно. Ковтати не відразу, повільно розсмоктуючи. Цієї кількості повинно бути досить на 2 місяці. Такий рецепт використовується при стенокардії та недостатності кровообігу.

Змішати свіжовіджатий сік цибулі з медом у рівних пропорціях. Приймати по 1 столовій ложці 2-3 рази на день.

Залити 2-3 подрібнені цибулини 300 мл теплої кип’яченої води, витримати 7-8 годин, процідити. Пити настій по 0,5 склянки перед їжею.

Змішати 1 кг чорноплідної горобини з 2 кг меду. Приймати суміш по 1 столовій ложці на день.

Розтовкти 100 г ядер волоських горіхів і змішати з 2 столовими ложками гречаного меду. З’їсти за 1 день в 3 прийоми. Ядра волоських горіхів містять магній, який має судинорозширювальну та сечогінну дію, а також калій, який виводить з організму натрій; багато заліза, міді, кобальту, цинку і вітаміну В6, що необхідні для утворення еритроцитів.

09.09.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 09.09.2010p. 
На головну сторінку