Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №466 від 16.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Читайте, рахуйте, міркуйте

Уражені нерви

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні проживає понад 18 тисяч дітей з діагнозом “дитячий церебральний параліч”. У Рівному на обліку в соціальних та реабілітаційних центрах перебуває більш ніж 800 дітей-інвалідів, з яких майже 150 - з неврологічними патологіями.

Наприклад, у Рівненському обласному центрі медико-соціальної реабілітації дітей з ураженням нервової системи надають допомогу дітям віком від одного місяця до 18 років з органічним ураженням нервової системи (ДЦП, органічні пре- і перинатальні ураження), руховими порушеннями, затримками статокінетичного і психомовного розвитку, наслідками перенесених менінгітів, енцефалітів, мієлітів, поліомієлітів та поліомієлітоподібних захворювань тощо.

До слова, спастична диплегія - найбільш поширений різновид церебрального паралічу, відомий також під назвою “хвороба Літтла”. Вражає обидві половини тіла, причому більшою мірою ноги, ніж руки. Для спастичної диплегії характерне раннє формування контрактур, деформацій хребта і суглобів. Переважно діагностується у дітей, які народилися недоношеними (наслідки внутрішньошлуночкових крововиливів, інших чинників). При цій формі, як правило, спостерігається тетраплегія (тетрапарез), проте переважає м’язова спастика в ногах. Найбільш поширені прояви - затримка психічного та мовленнєвого розвитку, наявність елементів псевдобульбарного синдрому, дизартрія тощо. Часто трапляється патологія черепних нервів: косоокість, що сходиться, атрофія зорових нервів, порушення слуху, порушення мови у вигляді затримки її розвитку, зниження інтелекту.

16.09.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 16.09.2010p. 
На головну сторінку