Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №230 від 09.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Є проблема

Не взяли на роботу інваліда - заплатіть штра

Нині на Рівненщині проживає понад 63 тисячі інвалідів, з них близько 12 тисяч - в обласному центрі. Наша держава не в змозі забезпечити їх усіх матеріально, але, натомість, намагається створити умови для того, щоб такі люди змогли адаптуватися в суспільстві, наприклад, навчитися якомусь заняттю, яке б не тільки задоволення приносило, а ще й дозволяло б заробити на життя. Саме це завдання - працевлаштування інвалідів - є одним з пріоритетних у роботі Рівненського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Керуючий відділенням Олег БЄЛАН розповідає, що, згідно з законом, підприємствам, установам, організаціям різних форм власності доводиться норматив зі створення робочих місць для інвалідів: одне - якщо на фірмі працює від 8 до 25 чоловік, та 4 відсотки від робочого штату - якщо більше 25-ти. У випадку, коли підприємство не виконує цього нормативу, Фонд соцзахисту інвалідів має право накладати штрафні санкції. Великі підприємства штрафи сплачують у розмірі середньорічної зарплати на підприємстві за кожне незайняте робоче місце, призначене для інваліда. Установа, де зайнято від 8 до 25 чоловік, має сплатити на корить Фонду соцзахисту інвалідів половину середньорічної зарплати штатного робітника за незайняте робоче місце, призначене для інваліда. Важливо те, що ці штрафи кожне підприємство розраховує і сплачує добровільно до 15 квітня року, наступного за звітним. А от якщо кошти не будуть сплачені вчасно, то за кожен день прострочення фірмі буде нараховуватися пеня в розмірі 120 відсотків облікової ставки НБУ. Причому, в такому випадку Фонд має повне право звертатися до суду з вимогою у судовому порядку змусити боржника заплатити штраф.

Щоб допомогти і тим інвалідам, що шукають роботу, і роботодавцям, Фонд укладає 4-сторонні угоди з центром зайнятості, головним управлінням праці і соціального захисту та управлінням пенсійного фонду.

- Ми обмінюємося інформацією щодо створення нових робочих місць для інвалідів, проводимо заходи з переорієнтації, професійної реабілітації, ярмарки вакансій, спеціальне анкетування. Крім того, започаткували видання інформаційного буклету Інва.net спільно з обласною бібліотекою, який розходиться по бібліотеках області.

- Хоч Рівненщина має один з кращих показників з працевлаштування інвалідів, втім, поки що, підприємства різних форм власності не надто поспішають брати на роботу неповноздатних людей, - деякі воліють щорічно сплачувати штрафи, - говорить Олег Степанович. - У такому випадку я завжди наводжу, як приклад, підприємство «Запоріжсталь». Норматив з працевлаштування інвалідів становить на цьому заводі 800 чоловік. І вони його виконують! Здавалося б, що може робити неповноспроможна людина на великому ливарному заводі?! Виявляється, там просто-напросто розширили соціальну сферу - відкрили цех з пошиття спецодягу для своїх же потреб. У результаті і людям добре, і підприємству. Тобто все залежить від порядності керівника.

Втім, виявляється, ця проблема має й інший бік, адже саме за рахунок штрафних санкцій, які підприємства сплачують за невлаштування інвалідів, Фонд вирішує цілий ряд інших, не менш важливих питань.

- Кошти, сплачені у вигляді штрафів, - роз'яснює Олег Степанович, - акумулюються в держбюджеті, а вже звідти за цільовими напрямками повертаються до нас, - у центри реабілітації, інтернатні установи, громадські організації інвалідів тощо.

09.03.2006Валентина ХАРИНЮК

Довідка «РР»: Кошти, закумульовані Рівненським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів (в тому числі й за штрафами), згідно з законом, передбачені на фінансування заходів зі зміцнення матеріально-технічної бази центрів реабілітації, навчально-виробничих майстерень, класів, спеціалізованих інтернатних установ для дітей-інвалідів та лікування виробничих майстерень, підсобного господарства будинків-інтернатів, де проживають інваліди, центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів, територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, Українського науково-дослідного інституту протезобудування та відновлення працездатності, центрів професійної та соціальної реабілітації інвалідів, забезпечення кабінетів професійної орієнтації, психологічної підтримки інвалідів, спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів, технічне переоснащення підприємств громадських організацій інвалідів, у т.ч. УТОГ, УТОС, створення на робочих місцях інвалідів належних санітарно-гігієнічних, виробничих і технічних умов, згідно з програмою переорієнтації інвалідів та рекомендаціями МСЕК, придбання спеціального обладнання для бібліотек, клубів, навчально-інформаційних центрів, передплата для інвалідів 1-ої та другої груп за їх особистим зверненням спеціалізованих періодичних видань, фінансування витрат на навчання інваліда, складне індивідуальне протезування, фізкультурно-спортивна орієнтація.



Рівне-Ракурс №10 від 09.03.2006p. 
На головну сторінку