Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №467 від 23.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Цілющі буряки

(Закінчення. Поч. у номері 36) Магній у червоних буряках разом з калієм, кальцієм та іншими мікроелементами розширює кровоносні судини, чистить їх від відкладень неорганічного кальцію, відновлює нормальний кровотік, що призводить до зниження кров’яного тиску. Отож буряк - це ще й ліки від гіпертонії та інших серцево-судинних хвороб. У цьому разі п’ють перед вживанням їжі по 0,5 склянки суміші свіжого соку буряку з медом (1:1) або з журавлиною (2:1).

Буряково-медова суміш також діє заспокійливо під час нервового збудження, стресу. Концентрацію можна брати різну: на склянку суміші додавати від столової ложки меду до половини склянки. Але однаково вона буде корисна і при безсонні, застудних хворобах, мігрені, туберкульозі, блідому обличчі, порушенні зору, змарнінні шкіри.

Якщо немає можливості щоразу готувати свіжий сік, можна лікувальну суміш заготувати наперед: змішати по 4 склянки бурякового соку та меду, 100 г трави сухоцвіту багнового, 500 г горілки, настояти у щільно закритій посудині у темному прохолодному місці 10 діб, відцідити, відтиснути. Вживати по 1-2 ст. л. тричі на день за півгодини до їди. Так лікується гіпертонія І-ІІ стадії (а гіпотонікам до вживання буряку треба підходити індивідуально).

В народній медицині здавна використовували сирі коренеплоди буряку для лікування ракових захворювань. Для цього споживали тривалий час терту кашку - від 200 г до 1 кілограма на день, або пили теплий сік - по 100-150 мл 3-4 рази. До такого способу вдавалися і деякі лікарі. Наприклад, угорець Ференці рекомендував вживати від 250 до 500 мл сирого соку на день, а німецький лікар Шмідт - сік з 1 кілограма овочу. Вони відзначали значне поліпшення стану хворих.

Сік буряку через своєрідний запах і смак не всіма сприймається із задоволенням, а інколи може спричинити запаморочення, нудоту, навіть зменшення частоти пульсу та артеріального тиску. Тому потрібні індивідуальний підхід й терпіння, а також віра. Варто починати лікування з пробних доз (для дорослих - однієї десертної ложки, для дітей - з чайної), поступово доводячи до потрібної. Якщо сік “не йде”, його можна вживати, значно зменшивши в об’ємі (до 100-50 мл), випаривши на паровій бані.

Інший спосіб нейтралізації негативної дії соку - витримати його 2-4 години в холодильнику, після чого вживати підігрітим за 15-20 хв. до їди, запиваючи фруктовим соком чи заїдаючи хлібом. А ще можна розводити сік водою чи, що корисніше, пити у суміші з іншими соками - морквяним, томатним, шпинатним, салатовим, селеровим, яблучним. Можна додавати сметану, кефір, приправляти соком та цедрою з лимона. Відомий у світі лікар Уокер радив вживати суміш бурякового, морквяного та огіркового соків (10:3:3) як чудовий очисний та оздоровчий засіб для жовчного міхура, нирок, печінки, статевих та передміхурової залоз. Коли немає огірків, тим, хто має камені у жовчному міхурі, варто пити по 0,75 склянки перед їдою, так радить народна медицина, відвар-сироп з буряку (кілька коренеплодів варити, поки відвар не стане густим).

23.09.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 23.09.2010p. 
На головну сторінку