Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №468 від 30.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Багаті груші

Перші писемні згадки про це дерево датуються за 1000 років до н.е. у давніх греків. Від греків і римлян культура груші перейшла у західноєвропейські країни. Особливого успіху досягли Франція і Бельгія - батьківщина соковитих груш Бере. А пальма першості сортотворення належить бельгійському абату Арданпону, ім’ям якого названо один із найстаріших сортів у XVIII ст. Французький вчений, садівник, батько французького сільського господарства Олів’є де Серр (його ім’ям також названо один із сортів) ще у XVII ст. казав: “Плодовий сад, який не має груш, не вартий називатися садом”. Ще в XI ст. груші вирощували в монастирях, а у XIV-XV ст. центром її розведення став Київ.

Нині вирощують понад 5 тисяч культурних сортів груш. У їх плодах цукру менше, ніж в яблуках, але завдяки незначній кількості кислоти, вони здаються солодшими, тому їх цінують ті, кому споживати яблука не завжди можна. Більшість сортів груш багаті на мікроелементи, особливо йод (до 20%), а сік груші містить дубильні речовини та сорбіт.

Груші - цінна полівітамінна їжа, яка сприяє травленню. Народна медицина рекомендує варені й печені груші як засіб від кашлю при бронхітах, туберкульозі легенів та задусі. Відвар із сушених груш утамовує спрагу при лихоманці, має антисептичну та знеболюючу дії. П’ють його при головних болях, нирковій та нирковокам’яній хворобах. Вівсяний відвар із сушеними грушами застосовують при проносах у дітей (1/2 склянки груш і 3 ст. ложки вівсяної крупи відварити у 2 склянках води, настояти 1 годину. Приймати по 1/4-1/2 склянки чотири рази на день). При запаленні сечового міхура (як сечогінний і дезінфікуючий засіб) рекомендують сік листя з медом (1:1) по 1 ст. ложці 3 рази на день. Грушевий сік застосовують у дієті хворих на цукровий діабет та при ожирінні, а також як профілактичний і лікувальний засіб для зміцнення капілярів. Сік приймають по 1/2 - 1 склянці з 1 ст. ложкою меду 3 рази на день. Але не рекомендують груші при хронічних запорах.

30.09.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 30.09.2010p. 
На головну сторінку