Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №468 від 30.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Будинок та сім’я

Наречена, свекруха, теща - вічні конфлікти

Наречена, свекруха, теща - вічні конфлікти

Далеко не завжди молодята відразу ж після весілля отримують можливість жити у своїй окремій квартирі. Спільне проживання з батьками чоловіка або дружини часто породжує безліч конфліктів, сварок і дрібних образ.

У більшості випадків причиною їх стають жінки. Пояснюється це дуже просто: під одним дахом виявляються дві господині. Мати й донька чи свекруха і невістка - часто значення немає. У будь-якому випадку стара господиня не бажає поступатися своєю чільною роллю в будинку, але й у нової свій погляд на пристрій побуту, їй хочеться щось змінити, переробити, покращити.

По суті справи квартира з особистої стає комунальною, де проживають дві родини і де обидві господині мають рівні права, з тією лише різницею, що живуть під одним дахом близькі люди.

Від цього, щоправда, кількість конфліктів не зменшується, а збільшується. Мати або свекруха на правах близької людини вважають за необхідне дати молодої господині пораду там, де сторонній помилки б не помітив.

Положення, як правило, не рятує навіть те, що молода дружина навчається (працює) або свекруха (мати) хворіє. Для критики або прояву невдоволення час знаходиться завжди. Причому робиться це з кращих спонукань, з бажання підказати, порадити, як зробити краще і правильніше.

Літня жінка хоче відчути свою корисність молодим, хоче допомогти їм на перших порах у створенні дружної та міцної родини. І кожна знехтувана порада - привід для образи і сварки.

Життя переконує: всіх непорозумінь не уникнути, але скоротити число конфліктів не тільки можна, але й потрібно. Перш за все відповідно до норм етикету молода пара повинна всіляко підкреслювати свою повагу до свекрухи або тещі, дбаючи про неї. Будь-яка порада, навіть якщо ви не збираєтеся їй слідувати, сприймається з вдячністю. Якщо виникла загроза конфлікту, погасити його у зародку повинні молоді. Така поведінка не принижує, а підносить людину як особистість.

Кілька порад тещі (свекрусі)

Дуже багато що, звичайно, у спільному проживанні з молодою парою залежить від тещі (свекрухи).

Вона повинна звести до мінімуму втручання в життя молодих.

Треба пам’ятати, що невчасно дана порада викликає зворотну реакцію.

Стримуйтеся, не проявляйте свого невдоволення з будь-якого приводу.

Не вимагайте від зятя чи невістки називати себе мамою. Цілком допустимо (і навіть більш прийнятно - мати все-таки одна) звернення на ім’я та по-батькові. Етикет це дозволяє.

Не обговорюйте дії зятя у присутності дочки, а невістки - при сині. Тим самим ви не тільки проявляєте нетактовність, але і налаштовуєте їх проти себе. Критичне зауваження висловлюйте делікатно і без свідків. А ще краще - промовчати.

Не ставте в приклад себе, свою молодість. Користі це не принесе.

Не давайте непрошених порад, а тим більше - вказівок. Фрази типу “у вас у кімнаті брудно” або “посуд за собою треба мити відразу” - втручання у чуже життя. Молоді хоч і близькі вам, але у них своя сім’я і своє власне життя.

Частіше згадуйте свою власну молодість, те, як вам жилося під одним дахом з матір’ю або зі свекрухою, скільки образ вам довелося витерпіти. Це допоможе вам уникнути їх помилок, і в домі будуть панувати мир та злагода.

30.09.2010



Рівне-Ракурс №10 від 30.09.2010p. 
На головну сторінку