Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №469 від 07.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Анатолій ГРИЦЕНКО: “Закон “Про мови”  вб’є стимули вивчати українську”

Анатолій ГРИЦЕНКО: “Закон “Про мови” вб’є стимули вивчати українську”

“У разі схвалення і впровадження законопроекту “Про мови” №1015-3, внесеного 7 вересня цього року Єфремовим, Симоненком та Гриневецьким, наслідки для України будуть вкрай негативними на стратегічну перспективу. Без жод-ного перебільшення”, - заявив голова партії “Громадянська позиція” Анатолій ГРИЦЕНКО.

“Сьогодні на Півдні і Сході країни батьки розуміють, що їхнім дітям для того, аби зайняти значимі посади в системі державної служби, досягти певного рівня в політиці, треба вільно володіти українською мовою. А тому потрібно направляти своє чадо до провідних українських університетів. Якщо ж буде вибір, якою мовою навчатися - українською або російською, - неважко передбачити, яку обиратимуть переважно”, - зазначив голова “Громадянської позиції”.

Гриценко зазначив, якщо діти чи батьки обиратимуть мову нав-чання у школі й університеті, то переважна більшість із щорічного випуску зі школи (400 тисяч осіб) та з університетів (близько 200 тисяч) говоритимуть російською і, відповідно, не знатимуть української мови, української історії, української культури.

“Сегмент українськості стрімко звужуватиметься до кордонів кількох західних областей. Тим самим за п’ять років Януковича-Табачника понад мільйон молодих людей створять плацдарм на стратегічну перспективу, що з часом перекриє природно сформований розрив поколінь, які пам’ятають і сповідують радянську традицію та філософію”, - вважає Гриценко.

“Якщо в Януковича, навіть після всього ним зробленого, є здоровий глузд або відчуття загрози його ж режиму, то він мав би відкласти цей законопроект на невизначене майбутнє і з’їхати з цієї слизької теми, - наголосив народний депутат. - Неважливо, як він це подав би публічно. Нехай навіть такий крок його технологи розпишуть як надзвичайно виважений, як крок назустріч єднанню країни і недопущенню розколу суспільства. Все це має другорядне значення, головне - забути цей закон і не зробити стратегічної помилки, не завдати удару по власній країні”, - підкреслив лідер “Громадянської позиції”.

07.10.2010За матеріалами Інтернет-видань



Рівне-Ракурс №10 від 07.10.2010p. 
На головну сторінку