Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №469 від 07.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька цікавих “яєчних” фактів

• Вага курячого яйця коливається від 40 до 65 грамів, жовток складається на 85 відсотків з жиру, а білок - на 65 відсотків з води.

• Шкарлупа становить 12 відсотків від загальної ваги яйця.

• У середньому курка відкладає 20 десятків яєць на рік, одне за 25 годин.

• Для того, щоб знести одне яйце, курці потрібно: 150 г корму, трохи більше півлітра води і 14 годин світлого часу.

• Колір курки визначає колір знесених яєць. Білі курки несуть білі яйця, а темні (червоні) - коричневі.

• На білому капелюсі кухаря закладено 100 складок, тому що існує принаймні 100 способів приготування яєць. З них незвичайнішим, напевно, є китайські “столітні” яйця, які витримуються закопаними у землі до декількох місяців, у чому й полягає процес готування. Готове яйце має брудно-помаранчевий желеподібний білок і темно-зелений жовток консистенції м’якого сиру.

• У Китаї яйця є символом життя. При народженні дитини яйця фарбують у червоний колір, щоб приносили новонародженому успіх і щастя у житті. Не дивно, тому що у Китаї виробляється найбільше яєць у світі - 160 мільярдів.

• Згідно з Книгою рекордів Гіннесса, комусь вдалося кинути свіже його на відстань 317 футів і 10 дюймів (96,88 м) і не розбити його.

• Для перевірки свіжості продукту треба опустити яйце у склянку з водою. Свіже - потоне, несвіже - плаватиме на поверхні.

Гоголь-моголь

Злегка збити одне яйце, додати 1 ст.л. цукру, 2 ст.л. вина, трохи солі; все це ретельно перемішати, влити 2/3 склянки пастеризованого або кип’яченого молока і процідити. Замість вина можна використовувати тертий мускатний горіх.

Отже, цінність і важливість яєць можна вважати доведеними. Врешті-решт, не дарма ж Чахлик Невмирущий був прозваний невмирущим. А все тому, що смерть свою він зберігав у яйці ...

Марина БОРОДІНА

07.10.2010



Рівне-Ракурс №10 від 07.10.2010p. 
На головну сторінку