Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №470 від 14.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Рівне атакують гризуни

Рівне атакують гризуни

Усе живе готується до зими. Мовиться не лише про людей, а й про гризунів, які мігрують якнайближче до житла з полів, лугів та лісів. Саме вони заражають людей лептоспірозом - гострим інфекційним захворюванням. Це не просто, а особливо небезпечна інфекція, джерелом якої є миші, щурі, свині, велика рогата худоба та інші домашні тварини.

- За вісім місяців поточного року в місті Рівне склалася загрозлива ситуація щодо лептоспірозу, позаяк захворюваність на лептоспіроз зросла вп’ятеро - розповідає завідувачка епідвідділу ДЗ “Рівненська міська СЕС” Ольга РОМАНЧУК. - Нині зареєстровано п’ять випадків, один з яких - летальний. Показник захворюваності становить 1,2 на 100 тисяч населення на рівні середньообласного і є вищим від загальнодержавного на 25%. Принаймні вторік за аналогічний період випадків лептоспірозу не реєструвалося взагалі. А вже цього року хворіли громадяни, які живуть на таких вулицях: Паркова, Кавказька, Курчатова, Коновальця, Мельника.

Але це ж не сільська місцевість, де люди тримають худобу та іншу живність, відтак неминучі щоденні контакти можуть призвести до зараження. Утім, здогадуюся: у місті працівники ЖКП не проводять жодних заходів щодо знищення, наприклад, пацюків у підвалах. Хоча у квартплату, яка регулярно підвищується, така процедура входить.

Окрім собак, у нас повно гризунів

Велика кількість гризунів призвела до активізації епідемічного процесу та збільшення захворюваності на лептоспіроз. Для поліпшення епідситуації в місті необхідно провести одночасну суцільну дератизацію.

- Розкажіть про цю хворобу більше. Ото знайшов під деревом гарне яблуко, витер об рукав, з’їв - і заразився, так?

- Лептоспіроз - гостре інфекційне захворювання, що викликається лептоспірами, яких є понад 10 видів. Лептоспіри виділяються з сечею тварин. Інфекція потрапляє в людський організм через порізи, тріщини на руках чи слизових оболонках очей, рота, травного каналу. Зараження найчастіше виникає при вживанні їжі, інфікованої сечею гризунів, при контакті з тваринами-лептоспіроносіями в сезон сільгоспробіт, відпочинку на природі, рибалці, полюванні та й при використанні водойм для господарчих та побутових цілей. Недуга починається раптово. Перші симптоми схожі на застуду: загальна слабкість, нудота, сильний головний біль. Температура у хворого підвищується до 39-40°С. Через кілька днів людину починають турбувати болі в м’язах, особливо в литках. А також - висипання на тілі яскраво-рожевого кольору. Червоніє обличчя, з’являються крововиливи в сітківку очей, зменшується виділення сечі. На четвертий-п’ятий день хворому важко підвестися з ліжка. Якщо лептоспіроз прогресує, відбувається ураження капілярно-судинної системи, нирок, печінки, мозку та інших органів.

Інкубаційний період триває 3-14 діб, інколи може скорочуватися до 3-5 діб або ж навпаки - збільшуватися до 21 доби. Після перенесеної хвороби залишається стійкий тривалий імунітет, однак спрямований лише проти того виду лептоспір, який викликав захворювання.

У хвороби є сезонність - літньо-осіння. От у місті не проведення одночасної суцільної дератизації і призвела до активізації епідемії лептоспірозу, тому випадки лептоспірозу в Рівному реєструються щомісяця упродовж року. Хворі часто не зважають на перші симптоми, займаються самолікуванням. Звертаються надто пізно, коли вже не виділяється сеча. А це вельми небезпечно. Якщо хворого привезли в лікарню у важкому стані на п’ятний-сьомий день хвороби, коли відмовляють нирки, ураженні інші життєво важливі органи й системи, шанси на одужання невисокі.

Профілактика, якої в Рівному немає

У профілактиці лептоспірозу в міських умовах важливе значення найперше має знищення гризунів (дератизація), захист від них водних джерел, харчових, складських та житлових приміщень, а також і своєчасний вивіз сміття, і ліквідація стихійних сміттєзвалищ. До слова, угоди на проведення дератизації повинні укладати житлово-комунальні підприємства міста.

Правила профілактики для населення - у наступному числі “РР”

14.10.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 14.10.2010p. 
На головну сторінку