Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №470 від 14.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Лаваш із кизилу

Там, де росте кизил, лікарю робити нічого, бо плоди його настільки корисні, що дарують людям лише здоров’я. Лікарі сивої давнини високо цінували кизил як багатогранну лікарську рослину. У народній медицині з лікувальною метою використовують кору, листя, квітки, плоди та кісточки кизилу при недокрів’ї, захворюваннях шкіри, подагрі, як в’яжучий, протицинготний засіб. М’якуш плодів містить цукри, органічні кислоти (переважно яблучні), пектинові, дубильні та фарбувальні речовини. Та головне, що в них нагромаджується від 50-60 до 105 мг вітаміну С у цінній стійкій формі.

З плодів виготовляють см-ачні та корисні мармелади, варення, повидла, компоти, киселі, начинку для цукерок, а також лікер, наливки, фруктові вина, безалкогольні напої тощо. Римський поет Овідій у поемі “Золотий вік” барвисто описав процедуру виготовлення кизилового варення. З м’якуша плодів спеціально готують своєрідний концентрат вітаміну С - кизиловий лаваш, який містить його 50-55 мг. Вітамін чудово зберігається тут в активному стані протягом дуже тривалого часу. Таким чином можна забезпечити себе аскорбіновою кислотою на всю зиму, бо один такий млинець містить добову норму аскорбінової кислоти для людини. На Кавказі лаваш використовують майже повсякденно як приправу до різних страв.

Лаваш

Стиглі плоди перетирають через друшляк чи сито і сушать на повітрі у вигляді тонких коржиків. Їх використовують як приправу до різних страв.

Сироп

Відсортовані м’ясисті перестиглі плоди миють, дають воді добре стекти, потім розтирають в емальованому посуді дерев’яною ложкою і лишають відстоюватися 24 години. Одержану масу проціджують, додають цукор, воду і варять до готовності на великому вогні. На 1 кілограм кизилу додають сім-вісім склянок води і два кілограми цукру. Теплий сироп розливають у прогріті, добре висушені пляшки. На другий день їх щільно закривають.

14.10.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 14.10.2010p. 
На головну сторінку