Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №470 від 14.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Постанова

Рівненські студенти годували “табака”

Рівненські студенти годували “табака”

Вівторок 12 жовтня в історії рівненських студентів закарбується, як Всеукраїнська акція непокори проти Постанови Кабінету Міністрів від 27 серпня. Документ затверджує перелік платних послуг у державних навчальних закладах, за яким усі пропущені заняття студенти повинні відпрацьовувати за гроші. Тож буря невдоволених спудеїв, скористалася давно відомим і безпрограшним варіантом - вийшла із транспарантами на вулицю, аби їх почули.

Уведення платних послуг у вищих навчальних закладах не принесе жодних позитивних змін до системи освіти. Крім того, це є порушення основного закону - Конституції, яку нинішня влада так ревно відстоювала. Адже відповідно до ст.53 Конституції України, яка гарантує право безкоштовно здобувати вищу освіту, це право порушують. Прогуляв без поважних причин - плати, і це не єдине здирництво, яке намагається ввести Уряд. Відтак, студентам та абітурієнтам потрібно готуватися до нечуваних інновацій! Зі свого гаманця студенти платитимуть за складання зовнішнього незалежного оцінювання, виготовлення студентських квитків, залікових книжок і дипломів. Окрім того, розкошелитися доведеться за користування бібліотекою в ненормований час і комунальні послуги в гуртожитках. Окрім введення платних послуг, у Міністерстві освіти планують переглянути системи надання стипендій і пільг. Так, стипендію не отримуватиме той, хто має “трійку” в заліковці, а пільги планують взагалі скасувати.

Якщо розібратися з толком і з логікою, то абсолютно незрозуміло, як кваліфікувати, коли студент пропустив заняття без поважних причин, а коли - ні. Це створює передумови тиску на студентів. Ця постанова показує, які ми ще далекі з нашою системою освіти від інтеграції в європейський освітній простір, про який вони говорять на кожному кроці. З давніх часів студент має право почувати певну свободу, бути вільним. Він має право працювати і навчатися, має право обирати свою траєкторію навчання. Проте зараз повертаємося до радянських часів, коли присутність на лекціях суворо контролювалася.

Що намагаються впровадити урядовці, зрозуміти вкрай важко. Адже вони лише легалізують частину видатків студентів, які платитимуть не викладачеві, а в касу. Проте на якість освіти студентів це ніяк не вплине. Якщо був студент, вибачте за вислів, бараном, то ним і залишиться, і на це ніяк не вплине - був він на лекції, чи ні.

Та якщо держава неспроможна виконувати перед системою освіти свої обов’язки, нехай знайде інший вихід, а не йде звичним їй шляхом: здираючи мало не останню сорочку з кожного пересічного громадянина. До того ж урядовцям невтямки, що деякі працюючі студенти намагаються таким чином підзаробити, аби заплатити за навчання у стінах рідної альма-матер.

Випередив мітингувальників-горемах Президент України Віктор Янукович, який поділяє їхнє невдоволення і виступає проти таких поборів. Янукович наголосив, що ці нововведення фактично закривають дорогу до продовження навчання багатьом талановитим дітям. “Нові платні послуги для студентів означатимуть підвищення рівня оплати за освіту. Ми не повинні заробляти на цьому кошти. Нам треба, навпаки, спрощувати цю систему. Краще платити більше тим людям, хто надає ці послуги - щоб вони надавали їх якісно, ніж ставити умови студентам, щоб вони платили за додаткові послуги”. У свою чергу Прем’єр-міністр запевнив Віктора Януковича, що згадану постанову буде переглянуто.

Проте незважаючи на такі домовини між Президентом та Прем’єр-міністром, наші студенти не ймуть віри таким словам і не відмовилися від акції непокори. Так, на майдані Незалежності відбулася акція протесту під назвою “Універ - не базар. Знання - не товар!” Учасники акції - небайдужі до можливих нововведень студенти, годували свиню, яку нарікли “табак”, “капустою”. За словами організатора акції журналіста, студента НУВГП Олександра Курсика, ця свинка уособлює Міністерство освіти і науки України, яке ніяк не може наїстися.

Результатом акції став збір підписів проти введення “хабарництва” у ВНЗ. Зібрані підписи під зверненням спудеї передали голові ОДА Василеві Берташу, який у свою чергу, як гарант Президента на Рівненських землях, має забезпечити дотримання Конституції України та передати вимоги рівненських студентів керівникам держави.

P.S. У 2009 році уряд Юлії Тимошенко вже намагався запровадити платні послуги у ВНЗ, проте через два тижні, після протестів студентів ухвалу таки скасували. Що ж, справа на добро, марною не буває. Можливо правда буде за студентами й цього разу.

14.10.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 14.10.2010p. 
На головну сторінку