Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №230 від 09.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бойовий гопак

Свято козаків у Рівному

Минулого тижня, 2-3 березня, в Рівненському міському Палаці культури відбувся Фестиваль бойового гопака. За задумом організаторів, свято українського бойового мистецтва відбулося в два етапи: презентація нової книги Володимира Пилата та концертно-показова програма.

У великому залі «Текстильника» зібралися, в основному, гопаківці, їх батьки, друзі, гості зі Львова й Луцька та всіх прихильників бойового гопака, для яких і був організований цей захід. Мабуть, тому атмосфера, що панувала у залі, була теплою і невимушеною.

Спочатку свою нову книгу під назвою «Бойовий гопак та основи захисту Вітчизни» презентував засновник стилю бойовий гопак, львів'янин Володимир Пилат. Він, зокрема, зауважив, що його підручник підходить для роботи з учнями старших класів. А ще відзначив, що нам, українцям, варто все-таки надавати перевагу бойовому гопаку, а не якимось східним єдиноборствам.

А далі розпочалося головне - представники трьох Федерацій Бойового гопака - Рівненської, Луцької та Львівської - по черзі виходили на сцену, представляючи на розсуд глядачів свою майстерність. Молодші гопаківці демонстрували свої вміння в однотані - вільній композиції в музичному супроводі, що імітує двобій із невидимим супротивником. Старші змагалися з булавами, ціпами, полями, використовували у герці шаблі та рукавички.

Родзинкою свята став виступ дівчат, які, за філософією козацтва, мають бути не лише хранительками сімейного вогнища, але й Берегинями роду, тому важливо, щоб біля чоловіка-воїна, як колись, так і сьогодні, була воїн-жінка, яка могла б зрозуміти і підтримати його. Бойові елементи, що гармонійно поєднувалися із плавними танцювальними рухами, уособлювали в собі, водночас, твердість і жіночість. Бойовий танець, бій зі зброєю та елементами самозахисту - все це підкреслювало саму сутність жінки - прекрасної та сильної.

Своєю азартністю та завзяттям глядачів вразили також семи-восьмирічні хлопчики, які досконало виконували складні бойові сув'язі і навіть змагалися у двобоях. Гості з Луцька потішили продуманою і цікавою композицією. На сцені зустрілися представники нібито ворогуючих ватаг, спочатку вони один поперед одним демонструють власну майстерність, потім змагаються між собою, і, врешті, стають друзями. Як результат - свої вміння вони показують у спільному гуртовому виступі. І ця ідея - не боротьба, а об'єднання - є основоположною у філософії бойового гопака. Займаючись у школі, діти отримують гарт лідера, провідника, який згодом єднає і веде за собою людей в найрізноманітніших житетєвих ситуаціях.

09.03.2006Валентина ХАРИНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 09.03.2006p. 
На головну сторінку