Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №470 від 14.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без проблем

Боялися перевірки - вчинили пожежу

Існує чимало організацій, які пропонують офіційне позбавлення від проблем із документацією, що можуть виникнути під час перевірки. Наприклад, знищити документи за допомогою крадіжки або пожежі…

Бухгалтер готовий вхопитися за будь-який рятівний круг, коли передбачається перевірка, а звітність не в порядку. Способів підготовки до візиту податківців безліч, у тому числі і не зовсім легальних. В законний спосіб може допомогти, наприклад, аудиторська фірма. Вона підчистить усі документи і приведе їх у належний стан. Більш авантюрний варіант - звернутися в організацію, яка за певну суму грошей обіцяє вирішити проблему з чиновниками. При цьому “рятівники” на влаштовані ними пожежі або крадіжки обіцяють видати відповідні документи з держустанов.

Втілення злочинного задуму відбувається таким чином. Попередньо бухгалтеру видається аудиторський висновок, який свідчить, що фінансовий стан фірми позитивний, з документами все у порядку, діяльність організації здійснюється у правовому полі. Самі ж документи знищуються “несподіваною” пожежею, про що видається відповідний офіційний висновок.

Шукайте крадіїв

Ще один спосіб - крадіжка документів. Найняті компанією люди виносять сейфи, при цьому “випадково” захоплюють із собою і документацію. Керівництво викликає міліцію і заявляє про крадіжку. Врешті-решт справу закривають через неможливість встановлення осіб грабіжників. Про це власники компанії отримують документ, до якого додають позитивний аудиторський висновок.

Однак при зовнішній простоті цих махінацій, їх організатору потрібно у будь-якому випадку отримати один важливий документ - офіційне підтвердження того, що сталося. Після події має бути створена комісія з розслідування причин аварії або втрати документів, виявлення винних осіб. До комісії зазвичай входять працівники бухгалтерії та фахівці, які можуть визначити причини і наслідки того, що сталося: юрист, головний інженер, інженер з техніки безпеки. Якщо необхідно, до роботи залучають працівників слідчих органів, державного пожежного нагляду, МНС і незалежних експертів.

Юридична відповідальність

Підлаштовані пожежі і крадіжки - це порушення закону. За такі злочинні вчинки загрожує тюремне ув’язнення, оскільки дії виконавця і замовника розцінюються як шахрайство. А законодавство розглядає зберігання документів як обов’язкове, і передбачає відповідальність за невиконання нормативних вимог.

Треба враховувати той факт, що за відсутності документації діяльність фірми перевірятимуть набагато ретельніше. Швидше за все податкова інспекція, дізнавшись про відсутність бухгалтерських документів, робитиме всілякі заходи податкового контролю. Наприклад, податкові інспектори можуть провести опитування співробітників фірми, запросити виписки з банків, а також здійснити зустрічну перевірку з контрагентами організації.

14.10.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 14.10.2010p. 
На головну сторінку