Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №470 від 14.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Як нас дурять

Полювання на кредитні картки

Сьогодні багато хто з власного досвіду знає про шахрайства з кредитними картками. Число таких злочинів щоразу збільшується, оскільки у руках аферистів широкий вибір прийомів для обману як власників карток, так і банків.

Зазвичай, для захисту своїх фінансових інтересів банки використовують усі доступні способи попередження шахрайств. Однак, як свідчить практика, у 60-ти відсотках випадків гроші з карток знімають ще до того, як банк дізнається про їх втрату.

Спеціальний пристрій

на банкоматі

Найчастіше шахраї використовують пристрої, які при встановленні на банкомат дозволяють отримати дані про картку. Наприклад, спеціальна насадка, яка одягається на справжню клавіатуру і ззовні повторює оригінальні кнопки. Підроблена клавіатура запам’ятовує всі натиснуті клавіші, у тому числі і пін-код. Свого часу шахраї встановлювали в отвори для кредиток спеціальні пристрої, які запам’ятовували дані вставленої у банкомат картки.

Є й пластикові конверти, розміром трохи більші кредитної картки - їх закладають у щілину банкомату. Власник картки намагається зняти гроші, але банкомат не може зчитати дані з магнітної смуги. Через конструкцію конверта назад витягнути картку пам’яті неможливо. Людина вирішує, що картка залишилася у банкоматі і йде зв’язуватися зі своїм банком. За допомогою нехитрих підручних засобів шахрай спокійно її дістає разом із конвертом. Залишається тільки ввести заздалегідь підглянутий пін-код і зняти гроші з рахунку.

Власний банкомат

Траплялися випадки, коли шахраї встановлювали у багатолюдному місці власний банкомат. Він, щоправда, зазвичай не працює і грошей не видає, але при цьому дуже успішно зчитує з картки всі необхідні дані.

Як застерегтися?

1. Не викидайте чек банкомата у смітник. Іноді вистачає номеру кредитної картки для здійснення купівлі від вашого імені.

2. Якщо поряд стоїть незнайома людина, намагайтеся прикрити клавіатуру при введенні пін-коду.

3. Якщо з будь-яких причин банкомат здається вам підозрілим, не слід їм користуватися, пошукайте інший.

4. Не знімайте гроші, якщо поряд знаходяться підозрілі особи.

14.10.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 14.10.2010p. 
На головну сторінку