Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №230 від 09.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Слово політика

Рівне - місто справедливості

Весна переможе! Переможний весняний настрій панує в команді кандидатів у депутати Рівнеради від Блоку Юлії Тимошенко. Це достатньо кваліфіковані, хоча й відносно молоді люди: середній вік приблизно 35-36 років. А головне - ці люди знають, як заробити гроші, щоб наповнити бюджет Рівного, як кардинально змінити бюджетну політику - від бюджету «проїдання» до бюджету розвитку міста.

«БЮТ проведе

повну інвентаризацію землі в Рівному»

Блок Юлії Тимошенко своїм головним завданням у Рівнераді вважає створення чітких, прозорих і зрозумілих правил гри на місцевому рівні. Це означає кінець тіньовим схемам розподілу землі. БЮТ вимагатиме проведення повної інвентаризації землі в Рівному і продавати її тільки на відкритих аукціонах. Ми - за ринковий принцип формування ціни: хто більше виклав, той купив. Рівний доступ до ресурсів усіх - запорука максимального прибутку, отриманого суспільством і всіма суб'єктами господарювання.

На мій погляд, у Рівному абсолютно неефективна, затратна система використання земельних ресурсів. Так, одна з рівненських фірм півтора року постійно подавала заявку на отримання в оренду землі під об'єктом нерухомості, який вона викупила. Нарешті, два роки ходіння по чиновницьких кабінетах і депутатських комісіях увінчалися отриманням договору оренди на землю. Але мушу нагадати, що протягом цього часу міський бюджет щомісяця втрачав на орендних платежах 2700 гривень. За два роки бюджет втратив десятки тисяч гривень. Кому вигідна така хибна система використання землі?

Важлива проблема - це інвентаризація землі. Хто, який суб'єкт господарювання чи фізична особа займає землю в Рівному, яка її площа і скільки за неї сплачується? Якщо податок на землю не сплачується, то з якої причини? Мені відомо, що в польському місті Любліні було витрачено на створення електронного кадастру майже 250000 доларів США. Але вони окупилися за півтора року існування завершеного кадастру тільки за рахунок повної інвентаризації земель. А саме - створення відомості, хто платить, скільки платить, де знаходиться земельна ділянка, де межі тієї чи іншої ділянки. Подібний земельний кадастр з електронною картою земель міста конче потрібно створити і в Рівному. Фракція Блоку Юліії Тимошенко також рекомендуватиме питання продажу та оренди землі розглядати на бюджетній комісії Рівнеради.«Ми покладемо край розкраданню

і нецільовому використанню бюджетних коштів»

Як відомо, міський бюджет Рівного на 2006 рік налічує за дохідною частиною 120 мільйонів гривень, ще 30 мільйонів гривень - субвенція з державного бюджету України. Левова частка зі 120 мільйонів гривень - це доходи міського бюджету, отримані за рахунок прибуткового податку громадян та орендних платежів за землю або земельного податку, що, відповідно, в пропорційному відношенні становить приблизно 70% і 30%. Інші податкові платежі і збори складають незначну частину міського бюджету.

Окремо хочу зазначити, що, крім наповнення бюджету - головна мета діяльності депутатів від Блоку Юлії Тимошенко в органах місцевого самоврядування, - ми йдемо в ради всіх рівнів, щоб контролювати кошти, які йдуть з місцевих бюджетів на ті чи інші потреби.

Наприклад, візьмемо пасажирські перевезення в місті Рівному. Подивимося, хто є отримувачем мільйонних коштів за проїзд пільговиків? Комунальне підприємство «Електротранс». Воно одне з'їдає мільйони гривень з міського бюджету, хоча, згідно з Конституцією та законами України, всі форми власності рівні. Тож незрозуміло, чому лише КП «Електротранс» отримує дотації з міського бюджету, мотивуючи це тим, що перевозить пільгові категорії пасажирів. Але ж їх перевозять і приватні маршрутки та автобуси. В тому, що тільки «Електротранс» отримує мільйонні дотації з бюджету, немає ніякої логіки і справедливості, як і підстав депутатам міської ради виділяти щороку «Електротрансу» мільйонні дотації. Якщо всі перевозять пільгові категорії пасажирів, то всім потрібно компенсувати це з міського бюджету.

Що стосується маршруток. Постійно тривають скандали, пов'язані з розподілом автобусних маршрутів і маршрутних перевезень в обласному центрі. Я переконаний: підхід повинен бути чіткий і зрозумілий. Наприклад, маршрут номер 45. Проводиться аукціон на три роки, на якому той, хто більше заплатить за роботу на 45-му маршруті при дотриманні відповідних технічних вимог, медоглядів водіїв тощо, той і отримає цей маршрут. Інші способи є звичайним дерибаном маршрутів, проти якого протестує здоровий глузд.

Або проаналізуємо тарифи на комунальні послуги в Рівному. В місті є комісія по тарифах, яку очолює один відомий начальник ЖЕКу. Він затверджує тарифи, які економічно нічим не обгрунтовані. В той же час, не можу збагнути, чому на вимогу провести незалежну аудиторську перевірку КТП «Комуненергія» для виявлення джерел походження його багатомільйонних боргів, фракція Блоку Юлії Тимошенко в Рівнераді не знаходить підтримки ні в міськвиконкомі, ні в депутатському корпусі.

Мені, принаймні, ця ситуація незрозуміла: чому так? Адже і раніше тарифи також були економічно обгрунтованими, то де ж ті видатки, які призвели до багатомільйонних збитків? Тому другим пріоритетним напрямком діяльності депутатів-бютівців в обласній і місцевих радах буде жорсткий контроль за витрачанням бюджету, зокрема, ретельний і професійний аналіз економічної обгрунтованості тарифів на комунальні послуги. Ми покладемо край розкраданню і нецільовому використанню бюджетних коштів на Рівненщині.«Потужний середній клас - основа громадянського суспільства»

На мою думку, міськвиконком і взагалі міська рада найбільше представлені людьми, що тільки й думали всі роки, як розподілити бюджет, а не як його наповнити. Депутати Рівнеради при потуранні виконавчої влади зробили ідеальні умови роботи для чиновників, а не для підприємців та бізнесменів, які в усьому світі створюють 80 відсотків робочих місць.

Навіщо, починаючи ще з далеких 90-х років, міська влада постійно міняє дозвільну систему щодо розміщення об'єктів торгівлі? Через суб'єктів підприємницької діяльності з допомогою партії «Батьківщина» обласна рада підприємців, яку я очолюю, довела в суді, що рішення Рівненської міської ради стосовно дозволу на розміщення об'єктів торгівлі є незаконним. Отже, шановні підприємці, всі гроші, що їх ви платили з року в рік за надання місця торгівлі, ви можете відшкодувати з міського бюджету.

Хай це невеликі гроші - 340 гривень, але для того, щоб отримати цей дозвіл, потрібно було оббігати по колу 5-6 чиновників, скрізь за узгодження - то 20 гривень, то 50 гривень. Але головне - не ті нещасні кілька десятків гривень, чи навіть 340, а те, що ваша торгівельна точка простоює три дні, що ви не можете отримати торгівельний патент. Хоча в Законі України «Про оподаткування деяких видів підприємницької діяльності» не сказано, що потрібний дозвіл на розміщення об'єкту торгівлі, - достатньо мати тільки заявку і проплатити за отримання торгівельного патента.

Та оскільки міська влада впливає на податкову інспекцію, остання вимагає, щоб суб'єкти підприємницької діяльності пред'являли дозвіл на розміщення торгівельної точки, який оплачується кожен рік. Це ніщо інше, як чиновницькі побори з кожного підприємця. Міське управління торгівлі тільки тим і займається, що видає дозволи на розміщення об'єктів торгівлі і, власне кажучи, більше нічого не робить. Ці люди не уявляють, яким чином наповнюється бюджет. Вони тільки пристосовують владу для отримання хабарів. І рішення, потрібні цим чиновникам, приймаються, на жаль, депутатами нинішнього складу Рівнеради без належного їх опрацювання в комісіях.

Необхідні чіткі і зрозумілі правила гри для всіх, без винятку, суб'єктів господарювання, які б регулювали діяльність малого і середнього бізнесу в Рівному. Мета діяльності Блоку Юлії Тимошенко як у Рівненській міській, так і в обласній раді, - побудувати такі відносини між владою і бізнесом, щоб підприємець бачив бажання чиновника не отримати хабаря, а допомогти йому у створенні 10-20 додаткових робочих місць.

Стратегічне завдання Блоку Юлії Тимошенко - творення потужного середнього класу, який є основою громадянського суспільства. Суспільства, яке чітко відслідковує і контролює діяльність органів виконавчої і законодавчої влади. Формування вітчизняного середнього класу - головна мета державотворчої діяльності БЮТ у радах усіх рівнів.

09.03.2006Олег ХОМИЧ, кандидат у депутати від Блоку Юлії Тимошенко



Рівне-Ракурс №10 від 09.03.2006p. 
На головну сторінку