Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №472 від 28.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто знати

Час подбати про субсидію

Час подбати про субсидію

Останнім часом у місті почали ширитися чутки про те, що субсидії от-от перестануть оформлювати, бо ніби грошей на всіх у держави не вистачить. Однак у Києві однозначно наголошують, що незалежно від кількості заявників, держава у повному обсязі профінансує програму житлово-комунальних субсидій та захистить громадян. Так, станом на 1 вересня житлову субсидію вже отримали 352,5 тисяч сімей.

Проте досі на неналежному рівні залишається інформування громадян у регіонах, які вирішили скористатися державною пільгою. Допомагає гаряча лінія, яку організували в управліннях соціального захисту з питань оформлення субсидій.

Можливо деякі з нижче перерахованих запитань та відповіді на них, допоможуть розставити вам всі крапки над “і”.

Запитання. Чи можна отримати субсидію без довідки про доходи (отримую зарплату неофіційно)?

Відповідь. Ні. Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій встановлено, що для призначення субсидій громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає органу праці та соціального захисту населення довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні, за формами, які затверджені Мінпраці.

Запитання. Якщо родина проживає у будинку, в якому офіційно не зареєстрована, чи є можливість для призначення субсидії?

Відповідь. Субсидія призначається уповноваженому власнику (співвласнику) житла, наймачу державного та громадського фонду, члену житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок.

Запитання. Яку інформацію необхідно вказати в декларації про майновий стан для оформлення житлової субсидії?

Відповідь. У декларації необхідно вказати:

- відомості про власника житла (П.І.Б., місце реєстрації, контактний телефон);

- відомості про осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, та членів їх сімей, що проживають окремо (дружина, чоловік, неповнолітні діти) (П.І.Б., ступінь родинного зв’язку, дата народження, ідентифікаційний номер);

- всі види доходів осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні за період, необхідний для розрахунку субсидій;

- відомості про інші житлові приміщення, що перебувають у власності або володінні зареєстрованих у житловому приміщенні осіб або членів їх сімей, що проживають окремо (дружини, чоловіка, неповнолітніх дітей) - у разі наявності;

- кількість транспортних засобів, які зареєстровані у встановленому порядку та перебування у власності або володінні зареєстрованих у житловому приміщенні осіб та членів їх сімей, що проживають окремо (дружини, чоловіка, неповнолітніх дітей), крім автомобілів, отриманих через органи праці та соціального захисту населення - у разі наявності;

- відомості про земельні ділянки, що перебувають у власності або володінні (користуванні) зареєстрованих у житловому приміщенні осіб - у разі наявності;

- відомості про витрати на придбання товарів довгострокового вжитку, майна, оплату послуг, які здійснені протягом 12 місяців перед зверненням за субсидіями, - у разі здійснення.

Запитання. Які умови отримання субсидій для громадян, що вже мають пільги на оплату комунальних послуг (шахтарі, діти війни та інші)?

Відповідь. Житлові субсидії призначають зважаючи на вартість житлово-комунальних послуг з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства.

Умови призначення субсидій для осіб, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг, не відрізняються від умов отримання субсидій для інших осіб.

Запитання. Які умови отримання субсидій для іноземців, які проживають на території України?

Відповідь. Як ми вже зазначали, відповідно до законодавства, субсидія призначається уповноваженому власнику (співвласнику) житла, наймачу державного та громадського фонду, члену житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок.

Якщо іноземець є такою особою, питання щодо призначення субсидії вирішується на загальних підставах.

Запитання. Будь ласка, наведіть приклади розрахунків, на скільки у середньому збільшиться оплата ЖКП в одно-, дво- або трикімнатній квартирах? Чи варто боротися за субсидію? Якщо йдеться про 10-30 гривень, то можливо й не слід витрачати свій час і не обтяжувати державні служби?

Відповідь. За повідомленням Міністерства з питань житлово-комунального господарства у зв’язку з підвищенням вартості ціни на газ для комунально-побутових потреб населення на 50 відсотків, вартість утримання квартир у середньому збільшиться (в залежності від площі квартири, кількості зареєстрованих то-що) на:

- для однокімнатної квартири - 16 відсотків;

- для двокімнатної - 19 відсотків;

- для трикімнатної - 16 відсотків.

Так, якщо за однокімнатну квартиру плата становила 252,96 грн, двокімнатну - 504,75 грн, трикімнатну - 681,31 грн, то після підвищення - 293,21 грн, 601,71 грн та 790,41 грн відповідно.

Отож, боротися за субсидію таки потрібно.

За інформацією Головного управління статистики у Рівненській області, жителям Рівного призначено найбільше субсидій - майже 2,5 тисячі призначень. У Рівненському районі було 298 призначень, у Радивилівському - 273, у Костопільському - 240 призначень.

Загальна сума призначених субсидій за 9 місяців 2010 року становила 550 тисяч гривень.

28.10.2010



Рівне-Ракурс №10 від 28.10.2010p. 
На головну сторінку