Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №472 від 28.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Важлива дата

Всі на вибори

Всі на вибори

Наближається 31 жовтня - день, коли ми обиратимемо депутатів місцевих рад, мерів міст, сільських та селищних голів. Завершується агітаційна компанія і вже невдовзі ми будемо знати прізвища тих, хто у найближчі роки стане нашими обранцями. Що ж потрібно, аби зробити правильний вибір?

По-перше, треба прийти та проголосувати. Останнім часом лунають численні звинувачення у фальсифікаціях, порушенні закону про вибори. Є небезпека, що це може призвести до зменшення кількості громадян, які прийдуть голосувати. На думку автора, Україна все-таки є сталою демократією, а отже існують механізми боротьби з масовими фальсифікаціями. Немає лише панацеї від байдужості виборців. Лише розуміння, що голосування є найбільш дієвий спосіб, щоб змусити владу рахуватися з думкою простих громадян, може змінити ситуацію у кожній окремо взятій громаді на краще. Отже, голосувати потрібно.

По-друге треба розуміти, за кого і за що ми голосуємо. Обласна рада - це місцевий парламент і очікувати від його депутатів того, що вони вирішуватимуть проблему кожної конкретної вулиці не варто. Облрада - орган більше політичний, ніж господарський і це потрібно брати до уваги під час голосування.

Зовсім інша ситуація з депутатами рад нижчого рівня, особливо міських та сільських. Саме вони є представниками громади і повинні здійснювати контроль за місцевою виконавчою владою. Політичних функцій ці ради не мають, хоча кандидатів і висувають партії. Від того, хто стане нашими представниками у цих радах залежить ситуація в кожному населеному пункті, саме до них будемо йти ми - громадяни, зі своїми буденними проблемами. Фактично, депутатство у міських та сілких радах - це звичайна громадська робота з контролю за владою. Отож, варто уважно подивитися за кого голосувати у ці ради і дати собі відповідь на просте запитання - чи буде він (вона) мене слухати через місяць чи два після виборів, і чи не зникне з поля зору простого виборця на довгі чотири роки?..

Окрема ситуація з обранням сільських, селищних голів та мерів міст. Ми обираємо керівників виконавчої гілки влади. Зрозуміло, що у наш непростий час хочеться, аби голови міст та сіл робили все і відразу. Однак це неможливо. Простіше звісно обіцяти все і всім просто перед виборами. Але давайте поміркуємо, як в умовах кризи виконати усі обіцянки при дуже і дуже обмежених місцевих бюджетах...

Щиро бажаю всім нам вдалого вибору, а суб’єктам передвиборчої компанії спокійно та по-філософськи поставитися до результатів голосування, бо всі кандидати виграти не можуть.

28.10.2010Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 28.10.2010p. 
На головну сторінку