Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №472 від 28.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На селі

Замість допомоги – обікрали

Яка атмосфера у родині, яке ставлення батьків до дитини, така відповідно і реакція у підростаючого покоління на навколишній світ. Тільки часто-густо вона стає неадекватною, бо життєвих цінностей немає ні у батька, ні у матері. Відтак на злочинний шлях стають їхні діти, а подальшим вихованням доводиться займатися вже міліції.

Профілактичні бесіди щодо попередження правопорушень із підлітками та батьками, притягнення останніх до адміністративної відповідальності за неналежне виховання дітей не завжди дає очікувані результати. Тому відповідати вже за скоєне доводиться відповідно Кримінального кодексу України. Бі-льшість злочинів, вчинених

неповнолітніми, - крадіжки. Вдалися до неї нещодавно і двоє школярів одного із сіл Рів-ненського району.

Як зазначає начальник відділення кримінальної міліції у справах дітей Рівненського районного відділу внутрішніх справ Іван РЯБОХА, один із хлопчаків вже перебував на обліку в Рівненському РВ. Та не тільки він, а й вся неблагополучна сім’я, в якій він “виховувався”.

- Два шістнадцятирічні товариші, які разом навчалися у місцевій школі, домовилися, що разом підуть допомогти викопати яму односельчанці. Та прийшовши до неї, дізналися, що власниці оселі немає і буде вона пізніше. Наступного дня після першого уроку вони навідалися знову. Переконавшись, що за ними ніхто не спостерігає, обійшли будинок, в який і проникли через вікно. Звідти підлітки викрали 400 гривень. Як з’ясувалося, гроші неповнолітні правопорушники витратили на власні потреби.

Працівникам кримінальної міліції у справах дітей не важко було знайти малолітніх злочинців. У цьому плані спрацював досвід роботи з підлітками, витримка та високий професіоналізм.

Тільки, на жаль, незнання законів не звільняє навіть неповнолітнього правопорушника від кримінальної відповідальності. За фактом крадіжки порушено кримінальну справу. Подальшу долю дітей вирішуватиме вже суд.

Види покарання, які можуть бути застосовані до неповнолітніх

Із 12 кримінальних покарань, передбачених Кодексом, до неповнолітніх застосовуються лише штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк.

Якщо неповнолітній уперше вчинив злочин невеликої тяжкості і його виправлення можливе без застосування покарання, він може бути звільнений від кримінальної відповідальності. У таких випадках суд застосовує до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру: застереження; обмеження дозвілля; передача неповнолітнього під нагляд батьків чи під нагляд педагогічного колективу; відшкодування неповнолітнім, який досяг п’ятнадцятирічного віку і має майно, заподіяних майнових збитків; направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення (на строк, що не перевищує трьох років).

Такі ж заходи застосовуються і до неповнолітнього, який вчинив злочин, у віці від 11 до 14 років. Коли дитина повторно, перебуваючи під наглядом батьків, скоїла злочин особливо тяжкий, батьки можуть бути притягнуті навіть до кримінальної відповідальності за злісне невиконання своїх обов’язків з виховання дітей.

А от за скоєння злочинів дітьми до 11 років батьки можуть бути оштрафовані за невиконання обов’язків із виховання дітей.

28.10.2010Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 28.10.2010p. 
На головну сторінку