Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №472 від 28.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Очевидне-неймовірне

Незвичне сонце

Часто навколо сонця чи місяця можна побачити так зване помилкове сонце. Вчені ж називають це явище “гало”.

Якщо хмари достатньо тонкі та однорідні, навколо сонця чи місяця з’являється яскраве коло, рідше - відразу декілька кіл. Це буває тоді, коли небо затягнуте пеленою - легкими високими пір’ястими хмарами. Найдрібніші крижані кристали і крапельки води, з яких ці хмари складаються, ніби світяться, розсіюючи промені яскравого джерела світла. Так само блищать взимку замерзлі вікна, створюючи ореол навколо ліхтаря; подібний ореол можна побачити і навколо лампочки, якщо подивитися на неї через легку напівпрозору тканину. Такі оптичні кола найяскравіші у верхній і нижній частинах.

Інколи, у тиху погоду, при заході або сході сонця, по обидва боки від нього можна помітити стовпи світла, які ніби здіймаються до неба з-під землі. Це промені, відбиті від вертикально розташованих крижаних кристалів, з яких утворюються перисті хмари, які повільно опускаються. У сильний мороз такі стовпи пророкують подальше зниження температури.

Часто, глянувши на місяць, який просвічується через перисті хмари або прозору димку, можна побачити, що її диск оточений невеликими райдужними кільцями, називають вінцями. Вони утворюються внаслідок дифракції світла на найдрібніших крапельках води. Здавна люди помітили, що малі вінця провіщають дощ, а великі - поліпшення погоди. Видно вінця і навколо Сонця, однак яскраве світло ускладнює їх виявлення.

28.10.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 28.10.2010p. 
На головну сторінку