Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №472 від 28.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

На зміну часу - три дні

Дехто переходу на зимовий час чекає з нетерпінням, оскільки тепер можна буде вставати на годину пізніше. Щоправда медики не так оптимістично сприймають процедуру переведення годинників. Причому зазначають: немає значення, чи то на годину вперед, чи на годину назад переводять стрілки - навіть годинний сон позначається на здоров’ї. Цей стан називається часовим стресом.

Майже не помічають змін у часі діти та люди до 30 років. Молодий організм легко пристосовується до нового графіку. Значно важче це переживають літні люди. У них можуть загострюватися хронічні хвороби, стрибати артеріальний тиск, тому до переходу на зимовий або літній час потрібно готуватися заздалегідь. Починати налаштовуватися варто за 10-14 днів. У цей період спеціалісти радять не братися за нові справи, зменшити емоційні та фізичні навантаження на роботі і вдома. Також медики зазначають, що зміна часу позначається не тільки на фізичному, а й психологічному здоров’ї: знижується працездатність, погіршується настрій, виникає роздратування. Ці симптоми можуть проявлятися навіть в абсолютно здорових людей. У такому стані людина може перебувати до двох тижнів. Щоб організм швидше пристосувався, лікарі радять вживати вітаміни та намагатися засинати в один і той же час.

Однак є фахівці, які взагалі запевняють, що проблеми зі здоров’ям у дні, коли переводять годинники - це лише самонавіювання. Організм від цього зовсім не страждає і навіть навпаки, це добре для здоров’я. Процедуру переведення годинника ввели згідно з рекомендаціями лікарів. Таким чином, під час робочого дня людина отримує більше світла. Світлову частину дня спеціально підлаштували під біоритми людського організму.

Можливо, це проблема психологічного плану, і головне тут не зациклюватися. Не варто вираховувати, о котрій годині лягти та скільки можна було б поспати, якби годинники не перевели. Засинайте розслабляючись. Перехід на зимовий час більшість людей сприймають як можливість довше поніжитися у ліжку. Але спеціалісти зазначають, що переведення стрілок на годину назад не таке вже безневинне для організму, передає Бі-бі-сі.

28.10.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 28.10.2010p. 
На головну сторінку