Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №472 від 28.10.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Завчасно

Осінь - час зміцнювати імунітет

Осінь - час зміцнювати імунітет

“Порадьте щось для імунітету! Таких пігулок, щоб ані нежиті, ані кашлю...” - таку чи схожу фразу часто можна почути в аптеках.

Діагнозу “застуда” немає у жодному медичному довіднику. Так в народі називають багато захворювань, спричинених вірусами. Лікування застуди (мовою медиків - ГРВІ або ГРЗ) від назви вірусу не залежить. А профілактика - тим паче. Всім відомо, що для цього треба просто зміцнити імунітет. Але як?

Зі всіх медичних тем ця, мабуть, найпопулярніша. Імунітет зміцнюють, захищають, піднімають. Поради є у всіх і у кожного. Добре, коли рекомендують журавлинний морс і часник. Інші розкажуть про якийсь чудодійний засіб, який вже три роки допомагає всій сім’ї і подругам.

У європейських країнах та Америці ви без рецепту навіть анальгін не придбаєте, а вже імунні стимулятори і модулятори й поготів - це надто серйозні засоби. Ними лікують гепатити, герпес, онкологію. Перш ніж втручатися у роботу імунної системи, потрібно все добре зважити. Це інструмент, дуже тонко настроєний природою. Його треба просто підтримувати в робочому стані - тобто, модулювати.

Далеко не факт, що при частих застудах потрібно бігти в аптеку за імуномодуляторами. Серйозні дефекти імунної системи мають близько 5 відсотків людей. У інших або взагалі немає проблем з імунітетом, або вони невеликі, тимчасові і вимагають обережного професійного втручання. А ми ковтаємо імуномодулятори запросто, не розуміючи, навіщо і що буде далі.

Один із обов’язків імунітету - регулювати ріст клітин у потрібних місцях і в потрібній кількості. Будь-яка необережна, надмірна дія ззовні може призвести до імунної помилки, тобто до непомірного розростання клітин в одному місці. Саме так можна отримати досить серйозні проблеми зі здоров’ям, в окремих випадках - аж до новоутворень.

Найпростіші способи безпечного імуномоделювання - правильне харчування і “живі” вітаміни.

Банально, набридло, немає часу? Випити пігулку, звичайно, швидше. Але не доводити справу до пігулок - в наших силах.

Що призначено природою

Запахи. Часник, цибуля, зелень, евкаліпт - це фітонциди, натуральні антисептики, які очищують кров від мікробів. Одне їмо, інше заливаємо в аромалампу. Але все в міру, не варто, наприклад, захоплюватися часником при виразковій хворобі.

Загартовування. Купання в ополонці, відро крижаної води на голову - все це стрес, на який організм реагує викидом великої кількості антитіл. Ці захисники працюють до 48 годин. Але такі заходи - авральні, своєрідний недоторканний запас, який не можна витрачати постійно, щоб не виснажити резерви імунної системи. Загартовування має бути помірним і поступовим. Ось приймати щоранку душ, поступово знижуючи температуру води з 30 градусів до 15 - це відмінний засіб.

Фітнес, басейн. На відміну від серйозного спорту, фітнес дуже добре впливає на роботу імунної системи - тренує кровотік, виводить продукти розпаду, підсилює відновні процеси, не дає молочній кислоті скупчуватися в м’язах.

Ендорфіни. Позитивні емоції, свіжі враження, сміх, поцілунки, обійми - ось наші головні пігулки. Ще ніхто не захворів після нічного побачення біля річки, поцілунків на зимовій вулиці або весільній фотосесії в одному платтячку на тлі засніженого пам’ятника.

Свіже повітря, сон і кохання. Без коментарів.

28.10.2010За матеріалами інтернету



Рівне-Ракурс №10 від 28.10.2010p. 
На головну сторінку