Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №231 від 16.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Із зали суду

Журналіст знову під слідством

Журналіст знову під слідством

Кому вигідно затягувати «Справу Геруса»?

Нагадаємо, що під час президентських виборів у газеті «Сім днів» на замовлення «Партії регіонів» у листопаді 2004 року опубліковано політичну рекламу, скеровану проти тодішнього кандидата Віктора Ющенка. З приходом до влади нинішнього Президента України, Рівненська міська прокуратура відкрила на головного редактора газети Василя Геруса кримінальну справу і передала в суд. Пана Геруса звинуватили у тяжкому злочині проти нинішнього глави держави.

З газети мали намір стягнути за моральну шкоду, завдану Вікторові Ющенку, 100 тисяч гривень, а Василя Геруса притягнути до кримінальної відповідальності. І почалося... Вироком міського суду від 21 липня 2005 року пана Геруса визнано винним. Його засудили до трьох років обмеження волі з відстрочкою виконання вироку на один рік. Щоправда, не заборонили займатися професійною діяльністю чи займати керівні посади.

Наче грім серед ясного неба пролунав вирок - за роки незалежності в Україні вперше засудили, чого не було навіть за так званого режиму Кучми, журналіста. Проте опальний колишній редактор не здався - не визнав і, з усього видно, ніколи не визнає своєї провини, оскільки твердо переконаний, що діяв у рамках чинного законодавства. Проте обставини так склалися, що саме він став жертвою політичних репресій, започаткованих запальними прихильниками Віктора Ющенка (певна, що Президент досі не знає, як окремі його прихильники ревно відстоюють його інтереси на Рівненщині).

За словами адвоката Василя Геруса Володимира Гурського (на фото), якби редактор відмовився друкувати ту статтю, то його могли б відразу на другий день звинуватити у відмові. Отож, за збігом певних обставин, він однаково опинився б на лаві підсудних.

Василь Герус подав апеляційну скаргу на вирок міського суду. Однак її розгляд з невідомих причин затягувався, двічі переносився, аж допоки, нарешті, не відбувся.

14 березня цього року відбулося засідання апеляційного суду Рівненської області. Незважаючи на, здавалося б, переконливі аргументи адвоката Володимира Гурського, який пропонував повністю виправдати Василя Геруса, суд розсудив по-своєму. Зокрема, за пропозицією представника прокуратури, апеляційну скаргу задовольнив частково. А саме скасував рішення міського суду і спровадив кримінальну справу в обласну прокуратуру на дорозслідування. Отож,... «наша пісня гарна, нова...» Журналіст замість того, щоб повністю віддатися професійній діяльності, вимушений нести ношу судового процесу. Втім, за словами адвоката Володимира Гурського, якщо Василя Геруса таки не виправдають, вони із засудженим шукатимуть правди у Верховному суді, а якщо того вимагатимуть обставини - у Стразбурзькому...

Ущемлення прав журналістів, як бачите, продовжується.

16.03.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 16.03.2006p. 
На головну сторінку