Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №475 від 19.11.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Громадянство

Рівне робить росіян українцями

Щорічно до 400 іноземців та осіб без громадянства воліють стати українцями або підтвердити свою приналежність до нашої країни.

Іноземці, які мають підстави набути українське громадянство, разом із заявою подають зобов’язання про те, що припинять свій попередній статус протягом двох років. На підтвердження цього людина має подати документ, виданий упов-новаженими органами держави, громадянство якої припиняється.

За словами старшого інспектора з особливих доручень ВГІРФО УМВС України в Рівненській області Світлани ШЕВЧУК, законодавство враховує ситуації, коли особа не може з незалежних від неї причин отримати документ про припинення іноземного громадянства. Одна з них - висока вартість оформлення (перевищує половину розміру мінімальної заробітної плати, установленої в Україні на момент, коли особа набула громадянство України).

Сьогодні українцями більше за все воліють стати росіяни, для яких розмір консульського збору за оформлення виходу з громадянства Росії становив 45 доларів США (355-360 грн). Але оскільки зазначена сума не перевищувала половини розміру мінімальної заробітної плати, встановленої в Україні, громадяни РФ вимушені були в обов’язковому порядку звертатися до Генерального консульства Росії у Львові, яке обслуговує наш регіон.

Однак, після того, як консульський збір для росіян зріс до 65 доларів США (513-520 грн), вказана сума почала перевищувати половину розміру мінімальної заробітної плати, встановленої в Україні. Відтак, громадяни Російської Федерації, яким оформлено набуття громадянства України, можуть звернутися із зазначеним документом та документом, підтверджуючим особу до ВГІРФО УМВС, подати декларацію про відмову від громадянства Російської Федрації без оформлення виходу із нього та отримати довідку для оформлення паспорта громадянина України.

19.11.2010



Рівне-Ракурс №10 від 19.11.2010p. 
На головну сторінку