Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №475 від 19.11.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Технології

“Халявне” спілкування вилилося у чималу суму

“Халявне” спілкування вилилося у чималу суму

Молодий чоловік останнім часом все частіше почав натрапляти на інформацію в Інтернеті про можливості безкоштовної відправки SMS і навіть безкоштовних розмов по мобільному телефону. Нарешті, знайшов сайт з exe-файлом, який можна скачати, заплативши всього 20 доларів, і безкоштовно відправляти текстові повідомлення. Переказав гроші через платіжну систему і через деякий час отримав пароль для завантаження програми. Встановивши її, півдня відправляв sms-ки друзям. А наприкінці місяця про це дуже і дуже пошкодував, однак було вже пізно.

Рахунок, який надійшов за послуги зв’язку на понад 1000 гривень, надовго відбив у нього бажання спілкуватися у такий спосіб.

Усім повинно бути відомо, що існування безкоштовного мобільного зв’язку неможливе. Але людей, які розуміють це, не так багато. Тому зовсім нещодавно на подібних оборудках шахраї отримували величезні прибутки.

Інтернет і телефон

За кількістю Інтернет-сайтів з аферами, лідируючі позиції займають ті, на яких жертвам пропонується купити програму для мобільного телефону, який нібито дозволяє користуватися зв’язком безкоштовно. Отримати уявлення про масштаби зухвалого шахрайства можна, якщо набрати у будь-якому пошуковому сервісі слова “Free GSM” - одразу заблимають десятки посилань на відповідні сайти. Текст - однаковий, його просто копіюють з першого такого сайту, що з’явився в мережі близько двох років тому.

Цьому виду махінацій важко відмовити у грамотній організації. Його відрізняє правильна побудова тексту, список опе-раторів мобільного зв’язку, з якими працює програма, перелік мобільних телефонів тощо. Після передачі жертвою грошей на рахунок такого афериста, їй приходить абсолютно непрацездатна програма.

Проекти “Free GSM” - далеко не єдині варіанти шахрайства, пов’язані з мобільним зв’язком. Також в Інтернеті можна зіткнутися з проектом “GSM-nupam”. Тут вам запропонують модернізувати телефон так, щоб ви могли розмовляти за рахунок інших абонентів. На інших сайтах - порадять придбати програму, яка генерує пін-код для поповнення рахунку. У цьому випадку після оплати покупки, ви отримаєте звичайний генератор випадкових чисел, який був створений за кілька хвилин. Всі ваші спроби згенерувати код не принесуть ніяких результатів, до того ж після тривалих спроб оператор просто заблокує вашу sim-карту. Шансів підібрати пін-код - 1 до 300 тисяч. Не вірте, коли шахраї заявляють, що працюють у того чи іншого оператора і мають доступ до бази - це відверта брехня.

Як розпізнати?

Звичайно, будь-яких реальних програм, які зводять нанівець весь бізнес операторів мобільного зв’язку, не існує. У будь-якому випадку, навіть найпростіша програма, яку можна законно використовувати, повинна бути написана більш-менш відомою компанією і мати відповідну ліцензію.

19.11.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 19.11.2010p. 
На головну сторінку