Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №476 від 03.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відлуння історії

Один копав, інший - пірнав,

Один копав, інший - пірнав,

а міни тихо чекали

Трагічною для родини з Радивилова могла стати дата 17 листопада. Лише один зайвий крок чи удар лопатою і…

Вже понад 20 разів з початку років до Радивилова на знешкодження вибухонебезпечних предметів часів війни виїжджали еменесники. Та цього разу металева смерть, яка зачаїлася на довгі десятки років у землі, могла принести чимало шкоди. Залізний предмет металевої форми житель Радивилова надибав на власному подвір’ї випадково. Він рив лопатою траншею, аж поки не побачив у землі щось схоже на міну.

Група піротехніків, яких викликали на місце знахідки, підтвердила побоювання господаря - з-під ґрунту визирала реактивна міна німецького виробництва діаметром 210 мм. Якби чоловік вістрям лопати вдарив по бойовому підривнику, то 9,5 кг тротилу, які містилися у міні, рознесли б усе довкола.

На щастя, лихо оминуло і Млинів. Уявити тільки: у 20 метрах від мосту через річку Іква, який сполучає центр населеного пункту з його околицями, чекала свого часу мінометна міна. Разом з тим, на одному березі річки розташована будівля райдержадміністрації, а на другому - технікум ветеринарної медицини. До того ж річку перетинають декі-лька газових труб.

Небезпечну знахідку побачив під час підводного полювання рівнянин Микола Ясенєв, але навіть досвідчені водолази знайшли її не відразу. Від початку пошуків виникли непередбачувані ускладнення: дно річки було вщент вистелене різними металічними предметами - опорами старого моста, відпрацьованими акумуляторами, металічними сітками тощо. До того ж холодна вода та негода ускладнювали роботу. Цілий день, замінюючи один одного, водолази занурювалися на дно річки, але пошуки вибухонебезпечного предмету результатів не давали. Боєприпаси знайшли лише наступного дня. Оскільки небезпечний стан міни не дозволяв піднімати її на поверхню, командир саперів вирішив підірвати небезпечний предмет на 10-метровій глибині. Стовп води та гучний вибух стали закінченням виконання ще одного бойового завдання для вололазів-саперів МНС.

03.12.2010Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 03.12.2010p. 
На головну сторінку