Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №231 від 16.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#А ви знаєте?

Випадкові відкриття,

або Віагра - це засіб від ангіни?..

Історія свідчить, що деякі наукові відкриття, в тому числі й ті, що перевернули світ, були зроблені цілком випадково.

Згадайте хоча б Архімеда, який у ванні відкрив закон про занурені у воду тіла і виштовхувальну силу, або Ньютона, на якого впало знамените яблуко. І, нарешті, Менделєєва, який побачив таблицю елементів уві сні. Можливо, у цьому є деякі перебільшення, проте конкретні приклади свідчать, що й у науці багато чого залежить від випадку.

Віагра

Як відомо, віагра споконвічно розроблялася як засіб від ангіни. Чоловіки всього світу повинні бути вдячні жителям уельського міста Мертир Тайдфіл. Саме тут у 1992 році в ході експериментів виявився надзвичайний побічний ефект препарату.

LSD

Швейцарський учений Альберт Хофманн у 1943 році став першою людиною, яка спробувала “кислоту”. Він відчув на собі ефект похідних цієї кислоти, коли проводив медичні дослідження над речовиною і вивчав її вплив на процес пологів.

Рентген

У XIX столітті багатьох учених зацікавили промені, що з’являються в результаті ударів електронів по металевій мішені. Проте відкрив рентгенівське випромінювання німецький учений Вільгельм Рентген у 1895 році. Він піддавав різноманітні об’єкти впливу даного випромінювання і, міняючи їх, випадково побачив, як на стіні з’явилася проекція кісток його руки.

Пеніцилін

Шотландський учений Олександр Флемінг у 1928 році займався дослідженням грипу. Одного разу він помітив, як синьо-зелена цвіль (природний пеніцилін виділяють цвілеві гриби), що розмножувалася в одній з немитих чашок, вбила всіх стафілококів, які там знаходилися.

Штучні підсолоджувачі

Три найпоширеніші замінники цукру були відкриті лише завдяки тому, що вчені забули помити руки. Цикламат (1937) і аспартам (1965) виявилися побічними продуктами медичних досліджень, а сахарин (1879) був випадково виявлений при дослідженнях дериватів кам’яновугільного дьогтю.

16.03.2006



Рівне-Ракурс №10 від 16.03.2006p. 
На головну сторінку