Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №477 від 03.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Неймовірно, але факт

Рівненщина під загрозою ядерної катастрофи?

Рівненщина під загрозою ядерної катастрофи?

Експерти з енергетичних питань та представники громадських організацій б’ють на сполох: на початку 2011 року спливає проектний термін експлуатації двох ядерних реакторів Рівненської атомної електростанції. Вони працюють вже 30 років, а чиновники й надалі продовжують їх роботу. Подейкують, це може спричинити ядерну катастрофу.

Протягом найближчих десяти років термін експлуатації 12-ти з 15-ти діючих блоків атомних електростанцій в Україні завершаться. У 2011 році це станеться з двома енергоблоками на Рівненській АЕС. Проте Уряд планує продовжити їх роботу, що може нести безпосередню загрозу людям, навколишньому середовищу та енергетичній безпеці України.

“Перший та другий реактори РАЕС такі старі, що їх однаково доведеться закрити, - заявив експерт з енергетичних питань Національного екологічного центру України Дмитро ХМАРА. - При цьому відтермінування коштуватиме набагато більше, ніж тепер. Потрібно діяти вже зараз, коли попиту на електроенергію саме від цих блоків немає. Це не лише зекономить державні кошти, але й не загрожуватиме населенню та природі України”.

Перші ознаки старіння реакторів виявити важко, адже вони виникають на мікроскопічному рівні структури матеріалів, і тому, як правило, стають очевидними тільки після того, як аварія уже відбулася.

Експерти однозначно заявляють, робота прострочених енергоблоків призведе до катастрофи. По-перше, АЕС потребує багато води для охолодження реакторів, і не факт, що для цього її буде достатньо. По-друге, на території АЕС зберігаються відпрацьовані радіоактивні відходи. Гарантувати абсолютну безпеку під час їх транспортування, навіть у побудоване для цього сховище, ніхто не може.

Тож, на думку експертів Національного екологічного центру України, старі атомні енергоблоки потрібно поступово виводити з експлуатації одразу після закінчення терміну придатності. А гроші, які планують витратити на продовження їх роботи, варто було б спрямувати на підвищення енергоефективності у промисловості і житловому господарстві.

У відповідь на подібні закиди, заступник головного інженера з продовження експлуатації Рівненської АЕС Ігор ГЕВЦИ заявив наступне: “З 15 по 19 листопада РАЕС обстежували фахівці Держатомрегулювання. Висновок - позитивний. Відповідно, вже 9-10 грудня на Рівненській АЕС проходитиме колегія Держатомрегулювання, яка і прийме остаточне рішення - продовжувати термін експлуатації цих блоків чи ні. Електроенергія, яку виробляє АЕС у 3-4 рази дешевша, ніж енергія теплових електростанцій, і якщо зараз зупинити блоки, їх роботу потрібно буде компенсувати. А це відповідне навантаження на бюджет”.

03.12.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 03.12.2010p. 
На головну сторінку