Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №477 від 03.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Підйом на третій поверх - це важко...

Підйом на третій поверх - це важко...

Наші земляки стають гладкими, дратівливими та хворобливими, а все тому, що не займаються найдешевшою фізкультурою у світі - бігом. “Ракурс здоров’я” закликає згадати колись дієвий лозунг “Бігом від інфаркту!”, який нині, на жаль, втратив свою актуальність.

Про те, навіщо нам бігати, розповідає лікар-методист обласного центру здоров’я Галина КАШПЕР:

- Нестача фізичної активності є супутнім, а у багатьох випадках і основним, чинником виникнення безлічі захворювань. Серед них - порушення роботи серцево-судинної системи, ожиріння, гіпер- і гіпотонія, функціональні порушення роботи хребта, порушення обміну речовин тощо. Питаєте, чому гіподинамія (нестача фізичної активності) є своєрідною хворобою цивілізації? Сто-двісті років тому більшість населення здобували свій хліб буквально в поті чола: орали, сіяли, згрібали, переносили-перевозили... Сучасна ж людина настільки оточила себе пристосуваннями для зменшення фізичного навантаження, що його обсяг став критично малий. Чимало дорослих людей у місті найбільшим навантаженням вважають підйом східцями на третій поверх, відчуваючи при цьому серйозну задишку і дискомфортні відчуття. Про тренування у спортзалі, активні ігри або пробіжку навіть не йде мова. Однак дослідниками встановлено, що фізичні вправи впливають на вміст у мозку таких хімічних речовин, як допамін, серотонін і нарадоеналін, що відповідають за емоційний стан людини. Тривалий біг сприяє посиленій роботі гіпофіозу, який виробляє особливі гормони - ендорфіни. Вони викликають відчуття блаженства, протибольовий ефект, дія яких триває упродовж майже однієї години після бігу.

15 хвилин бігу замінює годину ходьби

Регулярний біг дозволяє підтримувати організм у нормальному стані і не допускати атрофування багатьох органів та систем. Заняття бігом нормалізують роботу практично всіх органів та систем - шлунку, печінки, легень, нирок, кишківника і, звичайно, серця. У процесі бігових тренувань у людини поліпшується обмін речовин, що сприяє втраті небажаної ваги - ось найкраща дієта! Біг запобігає відкладанню холестерину у стінках судин, кількість якого вважають індикатором старіння.

Біг особливо ефективний при гіпертонії і гіпотонії, вегето-судинній дистонії, стенокардії, ішемічній хворобі серця, ревматизмі, остеохондрозі, виразковій хворобі шлунку. Жодний масаж так не оздоровлює міжхребетні диски, як ходьба та біг. 15 хвилин бігу замінює 1 годину ходьби.

До фізичної активності слід привчати з дитинства. Часто батьки, побоюючись, аби дитина не впала і не поранилася, забороняють їй бігати. Натомість психологи вважають, що дитина повинна перебувати у постійному русі, інакше малорухливість з часом призведе до погіршення стану здоров’я. Крім того, заборони в дитинстві позначаться небажанням вести активний спосіб життя у дорослому віці, надаючи перевагу перегляду телепередач або сидінню за комп’ютером.

Однак вважати, що розвивати активність потрібно лише у молодому віці - неправильно. Біг доступний і потрібен у будь-якому віці. Треба лише виробити систему відповідного методу тренувань, про яку ви прочитаєте в наступному числі “РР”.

03.12.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 03.12.2010p. 
На головну сторінку