Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №231 від 16.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Спорт для всіх

Дуйбол: гра, яка оздоровлює

Дуйбол: гра, яка оздоровлює

Цей вид спорту виник відносно недавно, й тому ще не набув великої популярності. Але останнім часом все більше людей із задоволенням грають у дуйбол і навіть проводять найрізноманітніші змагання з цієї гри, розуміючи, що це не лише цікаво та весело, а й дуже корисно для дихальної системи організму.

Своїм створенням дуйбол завдячує жителеві російського Санкт-Петербурга Миколі Адащику. На початку 90-х років минулого століття він задумався, як допомогти своїй маленькій доньці, у якої були проблеми з диханням. Лікарі порекомендували робити дихальні вправи, і тоді Микола вирішив перетворити нудний, по суті, процес на гру. Так і з’явився дуйбол – гра, для якої потрібен лише стіл та м’ячик для пінг-понгу. А Микола Адащик став президентом міжнародної федерації дуйболу, до якої входять Росія та Україна.

Гра в дуйбол є ще й унікальною системою оздоровлення, що представляє зовсім новий напрямок світового спорту – дихальну атлетику. Вона розвиває дихальну систему людини практично в будь-якому віці, отож вікових обмежень для гравців не існує. Нині дуйбол поділяється на два основних види – дуйбол-моно та дуйбол-пара.

Які ж правила цієї гри? Для гри у дуйбол-пара потрібен стіл з бортами або спеціальна дошка завдовжки 60-80 сантиметрів і шириною 15-20 сантиметрів. Мета гри - силою свого дихання загнати кульку у ворота суперника або скинути її зі столу з боку супротивника. Цей вид спорту дуже швидкий – сутичка в ньому триває лише кілька секунд. Суперники розташовуються з обох боків ігрового поля (стоячи або сидячи) таким чином, щоб можна було направити потік повітря у бік кульки з оптимальної відстані до неї (15-20 сантиметрів) і під кутом приблизно 45 градусів, не заважаючи при цьому супротивнику. Професіонали зазвичай грають п’ять партій «до гола», але це залежить від смаку гравців.

Граючи в дуйбол-моно, потрібно стати прямо, щоб не затискати грудну клітку. Далі гравець набирає повні легені повітря і дує на кульку, підвішену на спеціальному пристрої, що показує, на скільки сантиметрів вона відхилилася у бік. Завдання – досягнути найбільшого відхилення. Гарним рівнем вважається показник 20-35 сантиметрів, але є й гравці, що досягають відхилення більш ніж у 50 сантиметрів.

На Рівненщині дуйбол також стає дедалі популярнішим. Розповідає начальник загального відділу Рівненського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Лариса Поворознюк:

- Дуйбол – дуже цікавий та корисний вид спорту. До всіх спортивних заходів, які проводяться за сприяння обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», ми обов’язково включаємо змагання з дуйболу. Спортсмени, які беруть участь у наших змаганнях, зазвичай, такі натреновані, що, граючи в дуйбол-пара, кулька часто зависає у повітрі, й будь-кому з гравців досить складно передути свого суперника.

17 жовтня минулого року ми в шести містах провели обласний фестиваль з дуйболу, присвячений тижню здорового дихання та Всесвітньому дню відмови від паління. У заході взяли участь 1560 чоловік. Переможницею обласного фестивалю стала команда Рівного. Друге місце посіли спортсмени Дубна, третє – Острога.

А з 25 грудня по 31 січня центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» проводив всеукраїнський масовий захід «Ти зможеш, якщо я зміг» для дітей-вихованців спеціалізованих закладів, дітей-сиріт, та дітей, які позбавлені батьківського піклування. До програми цього заходу також був включений дуйбол.

Граючи в дуйбол, ви навчаєтеся правильно дихати, а дихаючи правильно – ви оживаєте!

16.03.2006



Рівне-Ракурс №10 від 16.03.2006p. 
На головну сторінку