Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №477 від 03.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультує психолог

Любиш чи користуєшся?

Запитання. Доброго дня! Ми разом вже два роки. І все б добре, якби не його сестра, яка не хоче мене визнавати і постійно принижує, глузує, при всіх стверджуючи, що її брат з мене пилинки здмухує, а я користуюся цим. Вона влазить у наші стосунки і успішно налаштовує батьків проти мене. Спроби коханого пояснити сестрі, що вона неправа, переростають у скандал і я стаю винною у тому, що сварю брата із сестрою. Як бути? Аліна, 24 роки)

Відповідь. Доброго дня, Аліно! Можна все списати на надмірну авторитарність сестри твого обранця, або ж на ревнощі з її боку щодо брата. Але у твоєму питанні наведено факт, що вона постійно робить акцент на тому, що брат про тебе турбується, а ти цим користуєшся. Те, що чоловік дбає про свою кохану, уважно до неї ставиться, береже її, намагається порадувати - це прекрасно і дуже правильно. Але для гармонійних стосунків необхідно вміти не тільки брати, але й давати, тобто так само дбайливо ставитися, піклуватися. А про цей бік стосунків ти навіть не згадала. В описаній поведінці його сестри прослідковується явна тривога за брата на тлі невдоволеності твоїм ставленням до нього без взаємовіддачі. Дуже неприємно, коли близьку людину і її почуття використовують для отримання задоволення, натомість - ані турботи, ані береженого ставлення. Передусім, через це тебе вважають корисливою та байдужою, та вправно маніпулюючою хлопцем заради задоволення своїх примх.

Він мені, як батько

Запитання. Мені 22 роки. Закінчила інститут і зустрічалася з хорошим хлопцем. І от побачила ЙОГО, і закохалася... Я ще ніколи не відчувала такої пристрасті. Він старший на 20 років. Що мені робити? Не знаю, як відреагують мої батьки...

Відповідь. Якщо немає нікого, кому ваші стосунки можуть принести біль, навряд чи є сенс мучити себе сумнівами. Основне у парі - істинність почуттів та їх екологічність, а також готовність нести відповідальність як за свої рішення і дії, так і за дії людини, з якою пов’язуєш своє життя. При цьому варто пам’ятати, що закоханість і кохання - поняття нетотожні. Краще переконатися в існуванні любові, давши один одному час на розуміння внутрішніх процесів й очікувань у контексті спілкування і перспектив, ніж, переконуючи себе у появі чогось великого та світлого, видавати бажане за реальне. При взаємних справжніх почуттях і можливості їх реалізації з чистою совістю, думки оточуючих не є пріоритетними. Більше того, якщо є справжнє кохання, такі питання, як різниця у віці, при відсутності обмежень і факторів, що викликають сумніви у чистоті намірів, не виникають взагалі.

Чекаємо на листи із проблемами, які вас турбують, на адресу редакції

та електронну скриньку.

03.12.2010На запитання відповідала Крістіна МИХАЙЛОВА



Рівне-Ракурс №10 від 03.12.2010p. 
На головну сторінку